nieuws

Logistieke toppositie Venlo is niet vanzelfsprekend

Warehousing

Hotspot regio Venlo staat nog steeds in de top van de logistieke regio’s. Die positie is niet onbedreigd, maar er liggen kansen stelt recent onderzoek van Buck Consultants. Zo concludeert Buck dat Venlo zich op logistiek gebied kan onderscheiden van concurrerende regio’s als het investeringsklimaat beter wordt.

Logistieke toppositie Venlo is niet vanzelfsprekend
Volgens professor doctor Yao-Hua Tan (Delft en Amsterdam) hebben bedrijven en douane behoefte hebben aan geïntegreerde informatie- en controlesystemen

Het rapport van Buck Consultants werd eind vorige week gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Venray die door de NV Regio Venlo was georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst werden ondernemers en overheden op de hoogte bracht over de actuele stand van zaken in de logistieke hotspot regio Venlo.

 

Benchmark-onderzoek

Buck Consultants heeft de afgelopen maanden in opdracht van Nederland Distributieland (NDL) twintig logistieke locaties in West-Europa met elkaar vergeleken op kosten- en kwaliteitsaspecten. Het ging om logistieke knooppunten in onder meer België, Duitsland, Frankrijk en Nederland, zoals Luik, Duisburg, Metz, regio Venlo en West-Brabant, die getoetst werden op de dienstverlening voor goederenketens in lifestyle, hightech, medische technologie, pharma, spare parts en luchtvaart.

In al die sectoren staat regio Venlo in de top, samen met andere locaties in België en in ons land. Regio Venlo moet volgens Buck niet al te zeer op zichzelf worden gezien, maar als onderdeel van een groter logistiek complex, dat heel Zuidoost-Nederland en Oost-België omvat, met sterke connecties met de zeehavens Antwerpen en Rotterdam.

 

Concurrentie Duitsland

De positie van regio Venlo lijkt comfortabel, maar is niet vanzelfsprekend. Vooral de logistieke centra in Duitsland komen in hoog tempo langszij. Volgens Buck doet regio Venlo er goed zich verder van de andere logistieke locaties te onderscheiden door het investeringsklimaat te verbeteren, de samenwerkingsverbanden te versterken en klanten proactief te blijven benaderen.

 

Minder douanebureaucratie

Het investeringsklimaat kan volgens NV Regio Venlo sterk verbeteren door de ontwikkeling en invoering van systemen die de administratieve lasten van de logistieke ondernemingen en hun klanten sterk verminderen. De hotspot regio is vergevorderd met het afhandelen van douanefaciliteiten voor goederen die via Rotterdam Europa binnenkomen. Met systemen als single window, integrated border management en AEO-certificering kan de logistiek verder gefaciliteerd worden.

 

Onderzoek Yao-Hua Tan

Uit onderzoek dat professor doctor Yao-Hua Tan (Delft en Amsterdam) donderdag in Venray presenteerde, blijkt dat bedrijven en douane behoefte hebben aan geïntegreerde informatie- en controlesystemen. Wenselijke is namelijk dat in de toekomst bedrijven nog maar één keer alle relevante handels- en transportgegevens via een internationaal erkend, gestandaardiseerd formulier hoeven op te geven, waarna elke afzonderlijke overheidsdienst de gegevens kan inzien. Uit proeven die Tan in samenwerking met onder meer IBM, Heineken en douane gedaan heeft, blijkt dat tientallen formulieren en rapportages overbodig worden door gebruik van één datasysteem. NV Regio Venlo is bezig met een praktijkproef van deze nieuwe aanpak.

 

Reageer op dit artikel