nieuws

Hollandse verpakkings- en palletiseerstraten voor Spaanse groenten

Warehousing

Met de ingebruikname van een hagelnieuwe verpakkingshal en een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn in Fustiñana, Spanje, zet Alimentos y Derivados Navarra, een nieuw zusterbedrijf van Congelados de Navarra, een belangrijke stap naar verdere optimalisatie van zijn logistieke processen.

Hollandse verpakkings- en palletiseerstraten voor Spaanse groenten
Hollandse verpakkings- en palletiseerstraten voor Spaanse groenten

Het kloppende hart in het nieuwe onderkomen van de verwerker en verpakker van diepvriesgroenten is een kwartet compacte verpakkings- en palletiseerstraten, ontworpen en geïnstalleerd door Nedpack uit Harderwijk. Het systeem verwerkt per straat 18 dozen per minuut en brengt daarmee de productiviteit en leversnelheid van Alimentos y Derivados Navarra op een hoger niveau.

 

Compacte opstelling

Het nieuwe systeem telt 4 productielijnen, 4 palletiseermachines en 8 productliften, waarvan 4 voor lege dozen en 4 voor volle dozen. De lege dozen, die – net als de lege pallets – uit hygiëneoogpunt in een aparte ruimte zijn opgeslagen, worden met behulp van een lift naar een hoogte van 3.700 mm gebracht en naar de andere kant van de verpakkingsstraat getransporteerd. Daar gaan ze via een valkoker naar een case packer. Ze worden gevuld en opnieuw via een lift op hoogte gebracht en naar de palletiseermachines gevoerd. Gebruik van liften houdt de kostbare vloeroppervlakte beschikbaar voor heftruckverkeer. Tevens is zo de bereikbaarheid van de verpakkingslijnen vergroot en is de opstelling uiterst compact.

 

Maximale flexibiliteit

De aanvoer van lege pallets geschiedt eveneens automatisch. Stapels lege pallets worden in het systeem ingevoerd en naar een van de vier palletmagazijnen getransporteerd. Daar worden de pallets automatisch afgestapeld, waarna een lorry ze een voor een ophaalt en naar de gewenste palletiseermachine brengt. Alimentos y Derivados Navarra kan nu pallets op een moederpallet plaatsen, ter voorkoming van verstoringen in het automatisch hoogbouwmagazijn. Het bedrijf palletiseert de dozen met een zogeheten Apron Robot, die de producten nauwkeurig, al dan niet met spaties, in een rij formeert. De rij wordt vervolgens op een plaat geschoven en op de gewenste positie boven de pallet gepositioneerd. De positie is per rij vrij te programmeren. Daardoor biedt het systeem maximale flexibiliteit en kunnen verschillende producten en patronen worden verwerkt. Het is zelfs mogelijk om in de lengterichting van het systeem spaties te creëren.

  

Groeimogelijkheden

Na het palletiseren komen de pallets via een rollenbaan bij een palletdubbelaar. Deze zet halfhoog gestapelde pallets op elkaar, waarna de pallets automatisch worden voorzien van wikkelfolie en een palletlabel. Doordat hier gebruik wordt gemaakt van een ringwikkelaar kunnen ook de gestapelde pallets toch afzonderlijk worden gewikkeld. De complete pallets worden uiteindelijk naar het hoogbouwmagazijn getransporteerd, waar ze op afroep beschikbaar zijn voor uitlevering. Indien gewenst kan het systeem in de toekomst worden uitgebreid met een vijfde verpakkingslijn en palletiseermachine. Naast de huidige verpakkingshal is er bovendien ruimte voor nog eenzelfde verpakkingshal, zodat er op termijn 10 palletiseerrobots geplaatst kunnen worden.

Reageer op dit artikel