nieuws

Superstrakke logistiek tijdens Drie Dwaze Dagen Bijenkorf

Warehousing

Er wordt weer logistieke topsport verricht door de Bijenkorf. De eerste drie dagen van oktober staan voor shopaholics traditiegetrouw in het teken van koopjes scoren. Achter de schermen is het hard werken om de schappen vol te houden. Dit jaar worden 125 studenten hiervoor ingezet.

Superstrakke logistiek tijdens Drie Dwaze Dagen Bijenkorf
Logistiek superstrak tijdens Drie Dwaze Dagen Bijenkorf

"Dit is een enorme operatie", zegt blokcoördinator Liliane van Suijlen in berichtgeving op de site van Avans Hogeschool. "In drie dagen tijd draait Bijenkorf een omzet die ze normaal in twee maanden draaien."

 

Drie voetbalvelden aan magazijn 

Er zijn magazijnen nodig met een totaal oppervlakte van drie voetbalvelden om alle producten te bewaren. "Kun je nagaan wat dit voor logistieke voorbereiding vergt", aldus Van Suijlen. "Alles op logistiek gebied moet superstrak worden georganiseerd. De producten moeten vanuit het magazijn op het juiste moment in de winkel terecht komen. Als het proces stokt, heb je een groot probleem. Als er goederen achterblijven in het magazijn, kost dat bakken met geld."

 

Logistieke cijfers

Het distributiecentrum van de Bijenkorf verwerkt voorafgaand aan de Drie Dwaze Dagen ruim 2 miljoen producten, geleverd op 5.500 pallets, ruim 3.200 rolrekken en meer dan 1.200 meubelen. De artikelen worden in ruim 500 ritten aan de filialen uitgeleverd. In totaal leggen de Bijenkorf vrachtwagens voor de uitlevering van de Drie Dwaze Dagen producten ruim 70.000 kilometer af.

 

Handen uit de mouwen

Tweedejaars studenten Small Business and Retail Management uit Den Bosch steken dit jaar de handen uit de mouwen in de Bijenkorf om te helpen alles in goede banen te leiden. Ongeveer 125 studenten worden deze week verdeeld over de Bijenkorf-filialen in Breda, Den Bosch, Eindhoven, Utrecht en Arnhem. Eerst worden de studenten een dag bijgepraat over algemene zaken als hoe ze er tijdens het werk uit moeten zien, hoe ze klanten moeten aanspreken en wat ze moeten weten van het product dat ze gaan verkopen.

 

Schappen vol door studenten

Daarnaast helpen alle studenten één van de drie dwaze dagen mee in de winkel. Van Suijlen: "Dit concept is uniek. Het is voor studenten heel leerzaam om mee te maken. Enerzijds ervaren ze hoe het hoofd van de klanten op hol wordt gebracht. Daarnaast leren ze hoe je ervoor kunt zorgen dat alle schappen vol blijven met producten."

 

Cadeaucard

In ruil voor hun werk krijgen de studenten een cadeaucard en mogen ze één dag voordat het verkoopgeweld losbarst al winkelen in de Bijenkorf. Maar volgens Van Suijlen staat de studenten sowieso veel leuke dingen te wachten: "De drie dwaze dagen is altijd één groot feest. Klanten kunnen bijvoorbeeld dingen proeven en er vinden optredens plaats. Dit jaar gaat Jeroen van de Boom (foto) bij enkele winkels langs."

Reageer op dit artikel