nieuws

Logistiek Jumbo verandert als het SdB overneemt

Warehousing

Jumbo Supermarkten wil concurrent Super de Boer overnemen. Als de overname doorgaat moet de logistiek van Jumbo op de schop. Algemeen directeur Frits van Eerd gaf eerder aan pas bij tien procent marktaandeel ook distributiecentra boven de rivieren noodzakelijk te vinden. Bij een overname komt het marktaandeel uit op elf tot twaalf procent.

Logistiek Jumbo verandert als het SdB overneemt
Logistiek Jumbo verandert als het SdB overneemt

Het marktaandeel van Jumbo is ruim vijf procent, dat van Super de Boer (SdB) eind 2008 nog 6,8 procent. Jumbo opende begin dit jaar in Veghel een nieuw distributiecentrum van 38.500 vierkante meter, waarmee het totaal aantal vierkante meters in Veghel groeide naar 105.000.

 

Jumbo krijgt er vier distributiecentra bij

Als de overname van Super de Boer, waar Jan Brouwer topman is, door Jumbo inderdaad doorgaat, dan heeft Van Eerd dus een logistiek luxeprobleem. De vereiste extra distributieruimte boven de rivieren is er dan, sterker nog, Jumbo zou er in een klap vier distributiecentra bij hebben. De SdB organisatie beschikt nu over vier distributiecentra;

 

  • één in Beilen
  • één in Den Bosch
  • één nationaal dc in Veenendaal en
  • een diepvries dc in Drachten.

 

Gezien de huidige strategie van Jumbo, waarbij het alle winkels vanuit één locatie bedient, lijken vier extra distributiecentra wat veel.

 

AH en Schuitema vissen achter net 

Vooralsnog is de overname echter niet rond, SdB moet het bod van 480 miljoen euro nog accepteren. Het lijkt er wel op, schrijft De Telegraaf, dat Albert Heijn en Schuitema door de zet van Jumbo achter het net vissen, ze toonden eerder wel interesse in de SdB-organisatie. 

 

SdB topman Brouwer noemt inkoopsamenwerking

Topman Jan Brouwer van SdB meldde overigens in Foodmagazine van 17 september nog dat een samenwerking op inkoopvlak met één van de concurrenten iets zou zijn voor 2010. Tussen de regels was volgens Foodmagazine te lezen dat het om Schuitema zou gaan. De kans dat dit ook gebeurt is door het bod van Jumbo op SdB vrijwel nihil geworden. Brouwer sprak in het interview ook over een volgende stap van zijn bedrijf, iets waar hij zich tot op heden volgens een ander vakblad, Distrifood, over op de vlakte had gehouden. Deze nieuwe stap lijkt zich eveneens door het gedane bod wel heel snel aan te dienen.

 

Bron: DFT.nl

 

Reageer op dit artikel