nieuws

Jungheinrich verkoopt via MCFA in Amerika

Warehousing

Heftruckfabrikant Jungheinrich stopt met directe verkoop van heftrucks in Noord-Amerika. Vanaf 1 januari 2010 gaat het dealernetwerk van MCFA (Mitsubishi Caterpillar Forklift America) exclusief Jungheinrich heftrucks verkopen. Ook de warehousetrucks, die Jungheinrich in Houston ontwikkelt, zullen door MCFA worden geproduceerd en verkocht op de Noord-Amerikaanse markt.

Jungheinrich verkoopt via MCFA in Amerika
Jungheinrich

MCFA beschikt in Amerika over een veel fijnmaziger dealernetwerk dan de Duitse fabrikant. Met 1.900 verkochte trucks in 2008 is Jungheinrich een kleine speler op de Amerikaanse markt met een marktaandeel van 1,2 procent. Daartegenover behoort MCFA met ruim 10 procent tot de marktleiders. Volgens Jungheinrich topman Hans-Georg Frey profiteert MCFA op haar beurt weer van het netwerk en de kennis van Jungheinrich op het gebied van magazijninrichting.

 

Alleen in Noord-Amerika

In de afgelopen jaren zijn veel samenwerkingskomsten tussen heftruckfabrikanten geëindigd in fusies of overnames. Volgens persvoorlichter Markus Piazza van Jungheinrich AG in Hamburg is daar nu geen sprake van. "Er komt beslist geen vergelijkbare samenwerking tussen Jungheinrich en Mitsubishi Caterpillar Forklift Europe (MCFE). Deze samenwerking betreft uitsluitend de Noord-Amerikaanse markt. Een mogelijke fusie of overname is nu en ook later absoluut niet aan de orde. Jungheinrich is en blijft in Europa zelfstandig opereren", aldus Piazza.

 

Markt zakt verder weg

Jungheinrich behoort tot de top drie in de wereld met betrekking tot intern transportmaterieel. Het bedrijf is een van de weinige Europese heftruckfabrikanten die nog geheel op eigen benen staan. De zojuist bekend gemaakte tweede kwartaalcijfers laten een terugval in truckverkoop zien van bijna 50 procent in vergelijking met 2008. Het eerste halfjaar 2009 bracht Jungheinrich een omzet van 819 miljoen euro. Dat is 27 procent minder dan het eerste halfjaar van 2008. De totale markt wereldwijd zal dit jaar met 40 procent instorten, waar eerder was uitgegaan van 30 procent.

 

MCFA is de Amerikaanse tak van het samenwerkingsverband tussen Mitsubishi en Caterpillar op het gebied van vorkheftrucks. Het bedrijf produceert in Houston voor de Amerikaanse markt. De Europese tak MCFE heeft een fabriek in Almere. Wereldwijd staat MCF op een vijfde plek (ranking 2007).

Reageer op dit artikel