nieuws

Hoge kosten bezorgen Kinzo faillissement

Warehousing

Het elektrische gereedschap en distributiebedrijf Kinzo uit Ede is failliet. Er is volgens de curator lange tijd gesproken over een doorstart, maar dat zit er niet meer in. De honderd medewerkers van het 35 jaar oude bedrijf hebben hun ontslag gekregen. Wat er met het pand en de inrichting gebeurd, is onzeker.

Hoge kosten bezorgen Kinzo faillissement
Kinzo is failliet

Kinzo leed in 2007 een verlies van 6,8 miljoen euro bij een omzet van 47,9 miljoen euro. Op dat moment waren er 105 personen in dienst. In februari 2009 werd gedurende drie dagen nog een grote magazijnverkoop voor consumenten gehouden om de overtollige voorraden weg te werken. In april 2009 vroeg Kinzo uitstel van betaling aan, waarna uiteindelijk het faillissement volgde. Het bankroet van het gereedschapsbedrijf komt volgens curator Willem Aerts van Hekkelman Advocaten uit Nijmegen niet door de kredietcrisis. Kinzo kampte volgens hem vooral met te hoge (inkoop)kosten.

 Five Oaks Investment

In de zomer van 2008 verkochten de broers Martin en Theo Kinsbergen het bedrijf aan Five Oaks Investments. De doelstelling van de investeringsmaatschappij was de omzet te verbeteren en in de kosten te snijden, zoals bij de inkoop in China. Daarmee werd het bedrijf ogenschijnlijk weer redelijk gezond gemaakt, maar er was alleen geen cash-flow om de volgende maand te halen. De banken geloofden toen niet meer in de haalbaarheid op de lange termijn.

Automatiseringsdrang

Het opmerkelijke Kinzo gebouw met een smaakvolle maar ook dure Jan de Bouvrie-achtige inrichting werd gebouwd na een brand in de oude vestiging in Mijdrecht en in 1996 in gebruik genomen. Het aanpalende geïntegreerde hoogbouwmagazijn was verregaand en voor veel geld geautomatiseerd, onder andere met een indrukwekkend, maar ook prijzig Magmatic shuttlesysteem van Savoye. Directeur Theo Kinsbergen had altijd al een voorliefde voor automatisering en ging daar volgens velen heel ver in. In een interview bekende Kinsbergen ooit dat zijn ideaal een volledig onbemand magazijn was. Feit is dat het 28.000 vierkante meter grote complex in Ede en de automatisering de onderneming in ieder geval veel geld heeft gekost. Samen met de economische crisis en de hevige concurrentie van het eveneens Chinese elektrische low-budget gereedschappenmerk Ferm heeft dit tot de ondergang geleid.

Import/export

De elektrische gereedschappen werden her en der geproduceerd in China en door Kinzo geïmporteerd en vanuit Ede onder die merknaam gedistribueerd. Slechts twintig procent van de producten bleef in Nederland. Veel gereedschap werd vanuit Ede geexporteerd naar twintig Europese landen, waarvan het leeuwendeel naar Polen ging. Volgens Five Oaks Investments lopen er enkele rechtszaken met de familie Kinsbergen. Daarover wordt geen commentaar gegeven. Voormalig directeur/eigenaar Theo Kinsbergen is niet bereikbaar voor commentaar. De voorraden van Kinzo worden online geveild.

Reageer op dit artikel