nieuws

Vanderlande Industries bestaat zestig jaar

Warehousing

Vanderlande Industries viert op de Dag van de Arbeid, officieel het zestigjarig bestaan. Begonnen in 1949 als Machinefabriek E. van der Lande, is de onderneming uitgegroeid van een lokale Veghelse onderneming tot een van de wereldleiders in de material handling industrie met een omzet van ruim 600 miljoen euro en tweeduizend werknemers.

Vanderlande Industries bestaat zestig jaar
In zestig jaar tijd heeft Vanderlande Industries uit Veghel veel internationale faam verworven

Vanderlande Industries begon in 1949 als algemene machine- en constructieonderneming in een klein pand aan het kanaal in Veghel met het maken van hijstoestellen, kranen en transportbanden om bijvoorbeeld kolenschepen te ontladen.

 

Material handling

In de jaren zestig ging de onderneming een joint venture aan met onder andere Rapistan uit Amerika. Hierdoor werd Vanderlande licentiehouder van hun technologie voor material handling. Dit betekende de opstart van de onderneming naar wat het nu is: leverancier van geautomatiseerde material handling systemen.

In de periode daarna breidde de onderneming, onder de nieuwe naam Rapistan Lande, haar activiteiten uit van Nederland naar Europa met vestigingen in diverse Europese landen. Ook veranderde het karakter van product naar systeemleverancier.

 

System integrator

Na een management buy-out verdween Rapistan in 1989 uit beeld en werd de naam van het bedrijf veranderd in Vanderlande Industries. De eerste stappen buiten Europa werden gezet in het Verre Oosten en in Amerika en de levering van systemen werd uitgebreid met het leveren van de benodigde IT.

Vanderlande werd nu ook systeem integrator. Naast de IT component werden hiervoor project management, innovatie, engineering en de internationale supply chain sterk uitgebreid. Ook werd in 1997 het Duitse softwarehuis GamBit overgenomen. In deze periode verdrievoudigde de omzet en steeg het aantal werknemers van vierhonderd naar achthonderd.

 

Marktleider

De afgelopen tien jaar heeft de internationalisering verder doorgezet. Vanderlande heeft inmiddels vestigingen in diverse Europese landen, Amerika, China en Zuid Afrika. Het Veghelse bedrijf, dat voor een groot deel in handen is van NPM Capital, is een van de wereldleiders op het gebied van systemen voor bagageafhandeling op luchthavens en voor sorteercentra voor expresse pakketdiensten. Het bedrijf behoort tot de top 5 voor de automatisering van distributiecentra. De omzet van Vanderlande verdrievoudigde de afgelopen tien jaar nog een keer naar ruim 600 miljoen euro en van de inmiddels tweeduizend werknemers is de helft werkzaam in het buitenland.

Reageer op dit artikel