nieuws

Daverende start uitbreiding Fokker Logistics Park

Warehousing

Met een druk op de knop van minister Van der Hoeven en een spectaculaire openingsshow is de tweede fase van het Fokker Logistics Park officieel van start gegaan. De komende drie jaar zal verdeeld over zes hallen nog eens 92.000 vierkante meter dc-ruimte worden bijgebouwd. Anton van Vlerken, AMB: “We twee heel serieuze leads.”

Daverende start uitbreiding Fokker Logistics Park
Met een spectaculaire show werd fase 2 van het Fokker Logistics Park officieel gestart.

 

Als het Fokker Logistics Park helemaal klaar is, prijkt pal naast Schiphol een park met in totaal 238.500 vierkante meter aan bedrijfsruimte. Daarvan zal 220.000 vierkante meter door magazijnruimte in beslag worden genomen, de rest door kantoren. Initiatiefnemers zijn Delta Development Group, VolkerWessels, Reggeborgh Groep en AMB Property Europe.

 

In fase 2 wordt nog eens 92.000 vierkante meter bijgebouwd. De spanten van de eerste hal, goed voor 11.500 vierkante meter, staan al overeind. De laadkuil van een tweede en derde hal, goed voor 30.000 vierkante meter, wordt nu uitgegraven.

 

Internationale vestigingsplaats

Volgens minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken wordt met dit park de internationale concurrentiepositie van Nederland daadwerkelijk weer iets sterker. "We willen aantrekkelijk blijven als internationale vestigingsplaats."

 

"Vijftig procent van de Amerikaanse en Japanse bedrijven met dc’s in Europa kiest voor Nederland. De kwaliteit van de op- en overslag bij Schiphol geeft daarin vaak de doorslag", aldus de minister, kort voordat zij de openingshandeling verrichtte.

 

Ruimte

Van der Hoeven roemde de positie van Schiphol op het gebied van luchtvracht. "We staan nog altijd derde in Europa. Met de luchtvrachtactiviteiten zijn 82.000 arbeidsplaatsen gemoeid. De toegevoegde waarde aan het bruto nationaal product is 6 miljard euro."

 

Ook in deze crisistijd blijft luchtvracht belangrijk. "Als we uit de crisis komen, moeten we de mogelijkheden die er liggen verzilveren. Daarvoor is ruimte nodig. Ondanks dat we midden in de Randstad liggen, is Schiphol één van de weinige luchthavens die in staat is ruimte te creëren."

 

360 miljoen euro

Het Fokker Logistics Park biedt nu al werk aan 1500 mensen. Als de tweede fase is afgerond en de panden zijn verhuurd, loopt dat op tot 3000 mensen. De investering voor de komende drie jaar bedraagt 160 miljoen euro. Daarmee komt het totale investeringsbedrag uit op zo’n 360 miljoen euro.

 

Marco Bouwens, directeur van Reggeborgh Groep: "De minister heeft al eens gezegd dat we als Nederland juist nu moeten laten zien dat we ondernemend en creatief zijn. Daarvoor hebben we wel de steun van de banken nodig. Het is nu extreem moeilijk om vastgoedprojecten gefinancierd te krijgen. De markt zit op slot."

 

Park management

Hoewel de bouw nog maar net is begonnen, is er al interesse voor de nieuwe dc’s. "We hebben al drie leads, waarvan er twee heel serieus zijn", zegt Anton van Vlerken, general manager AMB Property Europe.

 

Waarin het Fokker Logistics Park zich onderscheidt van andere industrieterreinen, is het gezamenlijke park management. AMB biedt een compleet pakket aan park management services, van gezamenlijk energie-inkoop, beveiliging onderhoud en reparatie tot catering.

 

Zonnepanelen

Het park is daarnaast duurzaam ingericht. "Duurzaamheid staat ook in onze missie", aldus Van Vlerken. "Dat betekent dat we extra isolatie hebben aangebracht, de toiletten hebben uitgerust met speciale spoelknoppen, enzovoorts."

 

Een opvallende maatregel is het plan om alle daken uit te rusten met zonnepanelen. Dat betekent 9500 vierkante meter aan zonnecellen, die 8,6 miljoen kilo CO2 moeten besparen. "Die zonnecellen nemen eenderde van de energieconsumptie voor hun rekening. We plaatsen ze echter alleen als we subsidie krijgen. Anders is het niet te doen", aldus Van Vlerken.

Reageer op dit artikel