nieuws

Kleine verbrandingsheftrucks met laag verbruik

Warehousing

De Duitse heftruckleverancier Still is bezig met een stevig vernieuwingsprogramma in de heftruckmodellen met verbrandingsmotoren. Nu zijn de lichtere modellenserie aan de beurt in de categorie tot en met 2.0 ton draagvermogen. Brandstofverbruik is het voornaamste item. Maar niet het enige.

Kleine verbrandingsheftrucks met laag verbruik
Still RX 70-serie

De Europese vakpers kwam naar Berlijn om getuige te zijn van de volgende vernieuwing in het Still programma. Voor dat doel werd het gezelschap verplaats naar een afvalverwerkingsbedrijf aan de rand van de stad in het voormalige Oost-Duitse deel. Daar was al ervaring opgedaan met een zwaardere type van Still – een 3,5 tons machine. Maar er reed nu ook een 2.0 tons LPG-truck rond.

 

Nieuw display en tank achterop

Vorig jaar bracht Still de serie RX 70 verbrandingstrucks in de categorie 2,5 tot 5,0 ton draagvermogen uit in een compleet vernieuwde uitvoering. Nu is het segment diesel- en LPG-trucks van 1,6, 1,8 en 2,0 ton aan de beurt. Belangrijkste element in de vernieuwing – toen en nu – is de zogenaamde Blue-Q, een extra knop waarmee de chauffeur 10 procent brandstof kan besparen. Maar in het oog vallen ook andere aanpassingen, die overigens wel nieuw zijn: een opnieuw centraal geplaatst display en een kunststof brandstoftank op de dieseltruck bovenop het contragewicht, vergelijkbaar met de LPG-truck.

 

Energiezuinig rijden en heffen

De RX-heftruck heeft een hybride aandrijving. Blue-Q biedt de mogelijkheid om waar de werkzaamheden zich daar voor lenen energiezuinig te gaan werken. Software zorgt voor optimalisering van rij- en heffuncties, waarbij efficiency voorrang krijgt op productiviteit. Om beter zich te houden op het werk heeft Still de display van de zijkant terug gebracht naar het midden naast het stuur. Drie typen bediening zijn mogelijk in de nieuwe truck: joystick, vingertiptoetsen en kleine hendels. De brandstoftank is achterop geplaatst om meer ruimte te krijgen in het frame.

Reageer op dit artikel