nieuws

Atlet vindt nieuw evenwicht

Warehousing

Onder de naam Balance brengt Atlet een complete serie vorkheftrucks op de markt. De fabrikant haalde de Europese vakpers naar Mölnlycke om getuige te zijn van een historisch moment in de vijftigjarige geschiedenis van het bedrijf. Met dank aan Nissan mag Atlet zich nu ook een total supplier noemen.

Atlet vindt nieuw evenwicht
Atlet Balance

De Zweedse producent van warehousetrucks is nu ruim een jaar onderdeel van Nissan. De Japanse grootmacht kocht Atlet om zo een complete range aan heftrucks uit eigen hand te kunnen bieden. Als tegenprestatie mag nu ook Atlet zich full liner noemen door de Nissan vorkheftrucks onder de Atlet merknaam op de markt te zetten.

 

Totaalplaatje neerleggen

Volgens productmanager Göran Andersson is het noodzakelijk om in deze markt een totaalplaatje te kunnen neerleggen. "Atlet is geen grote speler, maar wel één met een heel trouw klantenbestand. Onze klanten moesten voor vorkheftrucks naar een ander merk omzien en dat brengt voor ons risico’s met zich mee."
 

Andersson verwacht in Europa zeker 800 tot 1.000 vorkheftrucks te kunnen verkopen in 2009. "We moeten de gevolgen van de recessie nog even afwachten, maar zeker in de UK hebben we al veel belangstelling. Onze partners in landen als Italië en Portugal zien zeker kansen, ook al zullen ze in een aantal gevallen meer merken voeren. We hebben ze niet gedwongen om andere merken overboord te zetten."

 

Full servicecontracten

In Nederland heeft Atlet – net als in de UK en andere Europese landen – een eigen vestiging in Enschede. Geurt de Groot zegt intern alle voorbereidingen te hebben getroffen. Zo werd onder andere Han Sanderman als productmanager aangetrokken. Sanderman verkocht jarenlang Komatsu vorkheftrucks. "Met hem en anderen hebben we ons kennisniveau van verbrandingsheftrucks op een hoger plan gebracht. Voor ons opent dit nieuwe mogelijkheden. Nu al zijn we in een vergevorderd stadium voor full servicecontracten voor de totale vloot van enkele hele grote afnemers. Eigenlijk vind ik dat belangrijk nog dan de extra heftrucks die we hierdoor kunnen verkopen."
 

De Groot voorspelt voor komend jaar een flinke verschuiving in de omzet. De verwachting is dat de verkoop van nieuw materieel met twintig procent zal kelderen. "Nog meer dan nu al zal het bedrijfsresultaat afhangen van de after sales met service, lease en huurovereenkomsten."

In Nederland werkt Atlet met 150 medewerkers. De omzet zal dit jaar uitkomen op 25 miljoen euro.

Reageer op dit artikel