nieuws

‘Wetenschap heeft geen aandacht voor arbeidsmotoriek

Warehousing

De wetenschap heeft te weinig aandacht voor arbeidsmotoriek. En dat wat de wetenschap hierover vertelt, klopt niet. Dat stelde directeur Bert van de Wijdeven tijdens het jubileumcongres van het Buro voor Fysieke Arbeid, waar Foppe de Haan als gastspreker optrad. Het bureau bestaat twintig jaar, maar is nog lang niet klaar.

‘Wetenschap heeft geen aandacht voor arbeidsmotoriek
Foppe de Haan, te gast bij het Buro voor Fysieke Arbeid

 

Van de Wijdeven verbaast zich na twintig jaar nog altijd over het feit dat er zo weinig aandacht is voor arbeidsmotoriek. "In de sport besteden we veel aandacht aan de techniek, die beheersen we perfect. Waarom geldt dat niet voor het dagelijks werk in bijvoorbeeld magazijnen en dc’s", vroeg Van de Wijdeven zich af.

 

De oprichter van het Buro voor Fysieke Arbeid probeert zelf antwoord te geven op de vraag. "Misschien dachten we twintig jaar geleden dat alle fysieke arbeid helemaal zou verdwijnen. Ik kan je verzekeren dat dat nooit gaat gebeuren."

 

Google

In 20 jaar tijd heeft het Buro veel bereikt, kijkt Van de Wijdeven terug. "We hebben samen met de werkvloer heel veel bewegingstechnieken ontwikkeld, bijvoorbeeld voor chauffeurs die rolcontainers moeten laden en lossen. We hebben 800 coaches fysieke arbeid opgeleid, omdat we hebben geleerd dat dat de enige manier is om nieuwe bewegingstechnieken over te brengen."

 

Tijd om op de lauweren te rusten, heeft Van de Wijdeven nog niet. "Als je kijkt in Google, levert het woord arbeidsmotoriek slechts 100 hits op. En die zijn allemaal van ons. Dat moet veranderen."

 

Wetenschap

Van de Wijdeven gaat actief proberen de wetenschap te interesseren voor het onderwerp arbeidsmotoriek. Die hebben nu geen aandacht voor het thema, vindt Van de Wijdeven. En wat de wetenschap over arbeidsmotoriek schrijft, klopt niet.

 

"In de wetenschappelijke literatuur is te lezen dat mensen vanzelf al hun best doen om de hefboom bij het tillen van dozen zo klein mogelijk te maken. Dat is niet zo, dat weten we uit de praktijk. Ook schrijft de wetenschap dat de duur van beeldschermwerk geen invloed heeft op de RSI-klachten. Dat is niet zo. Ook in een vierjarige logistieke mbo-opleiding wordt hooguit een half uur aandacht besteed aan het tillen."

 

Foppe de Haan

Publiekstrekker op het congres was Foppe de Haan, de coach van Jong Oranje. Hij legde de zaal, die grotendeels gevuld was met coaches fysieke arbeid, op karakteristieke wijze uit wat zijn visie op coachen is.

 

Eén van Foppe’s stellingen is dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Hij illustreert dat met Carlo l’Ami, de voormalige keeper van Heerenveen die net zo lang oefende met uittrappen tot hij er stijf van werd. "Vier uur lang willekeurig een bal uittrappen heeft geen zin. Het is beter om een paar ballen precies op de juiste plek te trappen en dat de volgende dag herhalen."

 

Paraplu

Eén van de grootste uitdaging is om informatie over te dragen. "Mensen gaan normaal gesproken net zo met informatie om als met regen. Ze steken een paraplu op, het glijdt langs hen heen en ze worden niet nat. De vraag is hoe je dat doorbreekt", aldus De Haan, die twee keer Europees Kampioen werd met Jong Oranje.

 

Volgens De Haan is het de kunst om mensen tot nadenken aan te zetten, bijvoorbeeld door vragen te stellen. "Waarom doe je dit zo? Zou het ook anders kunnen? En het is een kwestie van bevestigen en vertrouwen geven."

[fotoalbum]

 

Lees ook:

 

 

 

 

Reageer op dit artikel