nieuws

Jaarlijks veel heftruckongevallen in België

Warehousing

De afgelopen jaren hebben er in België ongeveer 1.000 arbeidsongevallen plaatsgevonden waarbij heftrucks betrokken waren. Het afgelopen jaar bleef het aantal heftruckongevallen steken op 903. Sinds 2000 is, blijkt uit een bericht van persbureau Belga, het aantal heftruckongevallen in België met tweederde gedaald.

Jaarlijks veel heftruckongevallen in België
Heftruckongeval

Zo daalde in de periode 2005-2007 het aantal arbeidsongevallen waarbij een heftruck was betrokken van 1.092 naar het al eerder genoemde aantal van 903. Dat blijkt uit het antwoord van minister van werk Joëlle Milquet (CDH) op een schriftelijke vraag van Hilde Vautmans (Open VLD).

 

Fors aantal

In 460 van de 903 arbeidsongevallen in 2007 met een heftruck, veroorzaakte het ongeval een tijdelijke ongeschiktheid en in 88 gevallen een blijvende ongeschiktheid. Vorig jaar gebeurden ook nog twee dodelijke arbeidsongevallen. Het aantal heftruckongevallen in België ligt overigens fors hoger dan in Nederland. De arbeidsinspectie in ons land noteerde het afgelopen jaar ‘slechts’ 193 ongevallen, waarvan er vier met dodelijke afloop waren.

 

Uiteenlopende oorzaken
Volgens de Belgische minister Milquet wordt het leeuwendeel van de ongevallen vaak veroorzaakt door een defect aan of slecht onderhoud van de heftruck, het gebruiken van het verkeerde voertuig voor bepaalde werkzaamheden, onvoldoende onderwijs van de heftruckchauffeurs, het ontbreken van instructies of het niet naleven ervan en onaangepaste snelheid of onvoorzichtigheid. Sinds 2005 werden bij controles twee pv’s opgesteld voor heftrucks. Na ongevallen was dat 36 keer het geval.

 

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel