nieuws

Corus wint prijs met risicokaartjes

Warehousing

Corus Tubes is uitgeroepen tot winnaar van de Goede Praktijken Competitie. Het staalbedrijf won de prijs met risicokaartjes, waarmee de medewerkers snel risico’s kunnen analyseren en passende maatregelen kunnen nemen. José Hilgersom van het ministerie van SZW overhandigde Corus een cheque van 2500 euro.

Corus wint prijs met risicokaartjes
Willie van Loo van Corus Tubes, dat de Goede Praktijken Competitie won met een eenvoudig systeem voor het analyseren van risico's

 

Corus Tubes is de vestiging in Maastricht waar een breed assortiment aan stalen buizen wordt geproduceerd. Vooral in de hallen van de fabriek, waar bundels buizen worden getransporteerd met bovenloopkranen, kan een verkeerde handeling ernstig letsel veroorzaken.

 

De afgelopen drie jaar heeft Corus in Maastricht slechts één ernstig ongeval gehad. Toch bleef het bedrijf zoeken naar mogelijke oorzaken van incidenten. Willie van Loo, beheerder zorgsystemen van Corus: "We kwamen erachter dat de bronoorzaak vaak gelegen is in het niet goed inschatten van de risico’s."

 

Matrix

De kaartjes op zakformaat moeten helpen bij het inschatten van risico’s. Aan de ene kant van het kaartje staat een matrix, waarmee medewerkers op basis van de kans op een ongeval en de ernst van de gevolgen de grootte van het risico kunnen bepalen. Aan de andere kant van het kaartje staat aangegeven wat de te nemen maatregelen zijn, afhankelijk van de grootte van het risico.

 

Volgens Van Loo kunnen een hoop ongevallen worden voorkomen door eerst na te denken over de risico’s en dan pas te doen. "We wilden dat werknemers leerden om de risico’s in te schatten. Veilig werken zit vooral tussen de oren.

 

Resultaten spreken

Van Loo schat dat zo’n 50 tot 60 procent van de mensen daadwerkelijk de kaartjes gebruikt. Dat lijkt tegen te vallen, maar de resultaten spreken voor zich. Het aantal ongevallen met verzuim is gedaald naar nul. Het aantal medische behandelingen is sinds 2006 met 75 procent afgenomen. Het aantal BHV-behandelingen is met 65 stuks per jaar gedaald. Van Loo: "In 2006 gaven medewerkers een 4,9 aan de aandacht voor arbeidsomstandigheden, midden 2007 was dat al een 6,7."

 

Naar Praag

De Goede Praktijken Competitie is een jaarlijkse wedstrijd van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. De Nederlandse prijs werd uitgereikt tijdens het congres op maandag 20 oktober, dat diende als start van de Europese week voor Veiligheid en Gezondheid op het werk.

 

Corus Tubes vormt samen met de Technische Universiteit Delft de Nederlande afvaardiging voor de Europese Goede Praktijken Competitie. TU Delft doet mee met een project om onderzoekers in staat te stellen de gevaren van experimenten met verschillende stoffen goed in te schatten. De Europese prijzen worden op 27 april 2009 uitgereikt in Praag.

 

Zie ook:

Reageer op dit artikel