nieuws

Centocor laat niets aan toeval over

Warehousing

In het grondstoffenmagazijn van Centocor kan nagenoeg niets fout gaan. Bij de farmaceutische fabrikant krijgt besmetting of verontreiniging van grondstoffen geen kans. Als gevolg daarvan is ook de veiligheid op de werkvloer goed gewaarborgd. Centocor is genomineerd voor de titel Veiligste Magazijn.

Centocor laat niets aan toeval over
In het magazijn van Centocor heerst eenrichtingsverkeer in de gangpaden

 

Centocor is onderdeel van het wereldwijd opererende Johnson & Johnson. De fabriek staat in Leiden, maar het grondstoffenmagazijn bevindt zich in Schiphol-Rijk. Dagelijks rijdt drie keer per dag een vrachtauto heen en weer tussen fabriek en magazijn. Dat is ook de enige vrachtauto die de dertien medewerkers hoeven te laden.

 

Omdat Centocor geneesmiddelen maakt, dient het bedrijf te voldoen aan de Good Manufacturing Practice, het kwaliteitsborgingssysteem voor de farmaceutische industrie. Dat betekent dat zowel in de fabriek als in het grondstoffenmagazijn niets aan het toeval wordt overgelaten. Alles is erop gericht om besmetting of verontreiniging van grondstoffen tegen te gaan.

 

Afgesloten ruimte

In het brandschone magazijn zijn daarvan verschillende voorbeelden te zien. Het lossen van de grondstoffen gebeurt bijvoorbeeld in een afgesloten ruimte. Pas als de vrachtauto is vertrokken en de buitendeur dicht is, gaat de binnendeur open en worden de producten ingeslagen.

 

Producten die naar de fabriek gaan, worden schoongemaakt met ethanol. Zelfs de rolcontainers staan op speciaal gemaakte onderstellen, zodat geen smerige wielen de fabriek binnenkomen. Geen wonder dat in zo’n magazijn ook veel aandacht is voor veiligheid.

 

Eén afnemer

In alle gangen is eenrichtingsverkeer aangesteld, aangegeven met pijltjes op de grond. De lage dwarsgangen halverwege de palletstellingen zijn met pionnen geblokkeerd, om te voorkomen dat een orderpicker met zijn te grote truck binnendoor wil steken en tegen de stelling aanknalt.

 

In het hele magazijn is met duidelijke belijning aangegeven waar voetgangers wel en niet mogen lopen. Uniforme waarschuwingsborden wijzen de medewerkers – allemaal voorzien van portofoons – op gevaren. Bij nooduitgangen zijn de opstapjes zelfs felrood geschilderd. Op de deuren hangen nog eens bordjes die waarschuwen voor struikelgevaar.

 

Observatiesysteem

De zorg voor een veilig en gezond werkklimaat zit diep in het bedrijf verankerd. In het credo van moederbedrijf Johnson & Johnson uit 1943 staat al omschreven dat medewerkers recht hebben op een veilig gevoel in hun banen. Centocor heeft dat geïncorporeerd in het Solar-programma (Solar: safe observations leading to accidents reduction).

 

Kern van dit programma is een observatiesysteem, waarbij medewerkers op digitale formulieren kunnen noteren welk veilig en onveilig gedrag zij hebben gezien. Vier keer per jaar vinden feedbacksessies plaats, waarbij de resultaten van de observaties worden gepresenteerd en waarbij medewerkers feedback kunnen geven.

 

Prijsuitreiking

De uitreiking van de prijs voor het Veiligste Magazijn van 2008 vindt plaats tijdens de Dag van het Magazijn op dinsdag 28 oktober in Diemen. Dit evenement is een congres over veilig en gezond werken in magazijnen en dc’s en bevat een groot aantal praktische en interactieve sessies.

[fotoalbum]

 

Lees ook:

  • Het programma van de Dag van het Magazijn
  • Het aanmeldingsformulier voor de Dag van het Magazijn
  • Reageer op dit artikel