nieuws

Hema ‘pullt’ nieuw hoogbouwmagazijn open

Warehousing

Met de opening van een nieuw dc voor push-artikelen heeft Hema zijn distributieproces aangepast aan de eisen van deze tijd. Een periode van tien jaar lang bouwen en moderniseren is daarmee ten einde. De vraag is echter voor hoe lang. Directievoorzitter Ronald van Zetten: “Het begint alweer te knellen.”

Hema ‘pullt’ nieuw hoogbouwmagazijn open

 

Hema maakt in het distributieproces onderscheid tussen een pull- en push-stroom. De pull-stroom omvat het basis-assortiment die wel drie keer per week bijbesteld kan worden. De push-stroom bestaat uit seizoensartikelen of actie-artikelen die vaak maar tijdelijk worden verkocht.

 

Nadat voor de pull-stroom in 2003 een nieuw dc is geopend, was nu de push-stroom aan de beurt. Onder leiding van directievoorzitter Ronald van Zetten werd een touwtrekploeg geformeerd met mensen die bij de bouw een belangrijke rol hebben vervuld. Middels een grote krachtinspanning trokken zij een vrachtauto dwars door een stapel dozen heen.

 

DPS

Net als het pull-dc is ook het push-dc ingericht op basis van het dynamic picking system (DPS) van Witron. Hoogbouwkranen zorgen voor aanvulling van de picklocaties, waarvoor in het hoogbouwmagazijn twee pickstraten met pick-to-light zijn aangelegd.

 

De configuratie van beide dc’s is echter totaal verschillend, aangezien ook de karakteristieken van de goederenstroom verschillen. De pull-stroom bestaat uit een groot aantal kleine orderregels, de pushstroom uit een relatief klein aantal grote orderregels. Anders dan in het pull-dc wordt in het push-dc in een aantal gevallen rechtstreeks van pallets gepickt.

 

Productiever

Logistiek directeur Machiel Lagerweij toonde zich erg verheugd over het nieuwe dc. "Na de opening van het pull-dc in 2003 leek de manier waarop we onze push-artikelen distribueerden opeens ongelooflijk ouderwets. We kunnen nu een stuk productiever werken. In het oude push-dc hadden we soms 80 orderpickers nodig, nu maximaal 16."

 

Directievoorzitter Ronald van Zetten gaf een groot compliment aan projectleider Ferry den Hoedt, onder wiens leiding zowel het pull-dc als het push-dc is gebouwd. "Binnen budget en binnen de vastgestelde tijd. Dat maak je niet vaak mee bij dit soort projecten. Om het gemakkelijk te maken hebben we ook nog eens een internetwinkel geïntegreerd."

 

Tekort aan bakken

Helemaal probleemloos is de bouw niet verlopen. "We hebben behoorlijk wat stilgestaan. Soms kort, soms lang. Gedurende de inrichting begon de ochtendploeg al om 5.00 uur in plaats van 6.00 uur. Soms loste deze ploeg de avondploeg af, die normaal tot 23.00 uur werkte en nu doortrok tot de andere ochtend", roemde Lagerweij de inzet van het personeel.

 

De problemen zijn nog niet helemaal voorbij. "We hebben een fantastische machine in het gebouw staan, maar helaas hebben we een tekort aan blauwe bakken voor in het systeem. Dat zorgt ervoor dat de productbeschikbaarheid in de winkels deze week en misschien ook nog volgende week onder druk staat.

 

Knellen

Na meer dan tien jaar heeft Hema de complete distributiestroom richting zijn 426 winkels gemoderniseerd. Vanwege de enorme groei is Hema echter alweer gedwongen om na te denken over de toekomst. Vorig jaar heeft Hema 50 winkels geopend, dit jaar zullen dat er 60 zijn. Voor een groot deel betreft de groei nieuwe winkels in België, Duitsland en Luxemburg. "Het begint alweer te knellen", alus Van Zetten.

 

"Wat we gaan doen, hangt af van de vraag welke richting de expansie op gaat", aldus Lagerweij. "Misschien moeten we in het buitenland een tweede dc openen. Een andere optie is om in het Verre Oosten, waar veel producten vandaan komen, al iets aan prepicking te gaan doen. Wat het gaat worden, weten we nog niet. Dat moet de komende tijd duidelijk worden."

 

Speelruimte

Van Zetten benadrukt echter dat de Hema de komende paar jaar nog vooruit kan. "We hebben nog voldoende speelruimte om de logistiek verder te optimaliseren. Onze goederenstromen zijn beter te managen dan ooit." Lagerweij is het met Van Zetten eens. "We kunnen de bestaande installaties nog een stuk beter benutten."

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel