nieuws

Geen verpakkingenbelasting op logistieke hulpmiddelen

Warehousing

Staatssecretaris De Jager heeft in de Tweede Kamer toegezegd dat er geen verpakkingenbelasting betaald hoeft te worden over logistieke hulpmiddelen zoals pallets en kratten. De Jager deed deze toezegging nadat CDA-kamerlid Pieter Omtzigt had gevraagd om logistieke hulpmiddelen uit te zonderen van deze belasting.

Geen verpakkingenbelasting op logistieke hulpmiddelen

 

Voor het verladend en vervoerend bedrijfsleven betekent dit dat één van de grootste problemen van de nieuwe verpakkingenbelasting is opgelost. Als de verpakkingenbelasting op logistieke hulpmiddelen door was gegaan dan zouden ondernemers namelijk al hun palletstromen moeten volgen om vast te stellen, wanneer de pallet voor het eerst in Nederland in gebruik is genomen.

 

Ondoenlijk

Pallets gaan lang mee en gaan bovendien de hele wereld over, waardoor ze dus meerdere keren Nederland binnen komen. Aangezien aan een binnengekomen pallet niet kan worden gezien of deze nieuw is of vaker gebruikt is, wordt het ondoenlijk voor een bedrijf om aan te tonen of een pallet of vat voor het eerst in Nederland in gebruik is genomen.

 

Administratieve nachtmerrie

Grootste bezwaar tegen de verpakkingenbelasting op logistieke hulpmiddelen was de tijdrovende administratie rompslomp en de -kosten die bij lange na niet opwegen tegen de 13 cent aan verpakkingenbelasting die een houten pallet oplevert.

Volgens EVO worden bedrijven er in feite toe aangezet om over te stappen op eenmalige pallets wat nadelig is voor het milieu. "Terwijl de verpakkingenbelasting juist is ingevoerd om het aantal verpakkingen terug te dringen", aldus verladersorganisatie in een persverklaring.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel