nieuws

Vanderlande valt op met ergonomie

Warehousing

Pickstations met 600, 800 of 1000 picks per uur. Material handling-specialisten proberen elkaar deze week te overtreffen in productiviteit. Vanderlande hanteert daarentegen een benadering waarbij de ergonomie centraal staat. Ergonomieprofessor Michiel de Looze was een dag te gast bij Vanderlande. “Mijn handen jeuken af en toe.”

Vanderlande valt op met ergonomie
Een tipje van het pickstation

Net als SSI Schäfer, Knapp, Psb en anderen heeft nu ook Vanderlande een supersnel orderpickstation ontworpen. Op de CeMAT licht het bedrijf uit Nederland slechts een klein tipje van de sluier op. “Het complete pickstation staat in ons Innovation Centre. Mensen die interesse hebben, nodigen we uit om naar Veghel te komen”, vertelt Jan van de Velde van Vanderlande.

 

TNO

Het pickstation van Vanderlande is ontworpen in samenspraak met ergonomiespecialisten van TNO. Michiel de Looze, professor productie-ergonomie van TNO, was één dag in Hannover. “We hebben gekeken naar drie soorten belastingen van de orderpicker: de mechanische, energetische en mentale belasting.”

 

Armen en rug

De mechanische belasting betreft de belasting van schouders, nek, armen en rug. “Veel pickstations staan klanten- en artikelbakken op verschillende niveaus. Dat betekent dat mensen voortdurend moeten heffen. Ook als het gewicht van het artikel slechts klein is, leidt dat toch tot verhoogde risico’s”, aldus De Looze. In het pickstation van Vanderlande staan alle bakken daarom op hetzelfde niveau.

 

Hartfrequentie

De energetische belasting geeft aan hoe lang mensen het werk aan een pickstation kunnen volhouden. “Daarbij kijken we naar de hartfrequentie. Zolang mensen onder 30 procent van de maximale energetische belasting blijven, is er niets aan de hand. Mensen kunnen het werk aan dit pickstation rustig vier uur volhouden. Ze geven zelf echter aan dat acht uur echter te veel is. Dan treedt concentratieverlies op en bestaat de kans dat ze meer fouten maken”, vertelt De Looze over de mentale belasting.

 

Opzij

Van de Velde is opgevallen dat het goed blijkt te werken als orderpickers af en toe een stap opzij moeten zetten. Dat blijkt minder vermoeiend te zijn dan vier uur exact op dezelfde plek staan. “Bedrijven zijn voortdurend bezig om hun operatie zo lean mogelijk te maken en elke overbodige beweging uit te sluiten. Dat kan echter ook nadelige gevolgen hebben”, aldus De Looze.

 

Jeuken

Zelf heeft De Looze slechts een uurtje tijd gehad om rond te kijken op de beurs. Het is hem wel opgevallen dat niet iedere exposant zo veel met ergonomie bezig is als Vanderlande. “Mijn handen jeuken af en toe”, aldus De Looze.

 

Alle CeMAT-foto’s van 2008 nog eens bekijken?

  • Donderdag wederom primeurs, shows en spektakel

     

    of bekijk het complete CeMAT-dossier met al het laatste (product)nieuws: www.logistiek.nl/cemat

  • Reageer op dit artikel