nieuws

Swisslog bedenkt zelf conveyors

Warehousing

Swisslog was een paar jaar geleden strategisch gezien volledig op het uitbestedingspad. Zelfs het onderdeel Accalon, producent van hoogbouwkranen, werd verkocht. Inmiddels is de koerswijziging opzienbarend. Accalon is opnieuw in de armen gesloten en Swisslog brengt nu zelfs een eigen conveyorconcept op de markt.

Swisslog bedenkt zelf conveyors

Promove heet de conveyor, waarmee Swisslog het CeMAT-publiek naar zich toe wil trekken. De Zwitserse integrator van automatische magazijnsystemen denkt concurrerend te kunnen zijn door consequent te werken aan kostenreductie. Zowel in het design, in de productie, implementatie als service zijn de kosten zo laag mogelijk gehouden.

Nieuwe koppeltechniek
Het conveyorconcept is op het eerste oog nauwelijks onderscheidend. Onderhuids zit de vernieuwing. Mede ingegeven door de hoge staalprijs is alles gedaan om te besparen op materiaal. Door speciale bewerking is de stijfheid van het materiaal toch enorm toegenomen.
Nieuw is vooral de koppeling tussen de conveyorsecties. Deels gebeurt dat met bout- en moerverbindingen, maar deels ook met een pasbus in voorgeboorde gaten. Secties worden vooraf in de fabriek volledig voorzien van kabels, aandrijvingen en als zodanig getest. Dit om de montagetijd op locaties zoveel mogelijk te beperken.

Uitbesteden bracht prijsnadeel
Vorig jaar kocht Swisslog het bedrijf Accalon, dat een paar jaar geleden via een management buy-out op eigen benen was komen te staan. Met deze stap ontnam Swisslog zichzelf de mogelijkheid om interessant te zijn voor kleinere projecten met een paar automatische kranen. Topman Remo Brunswiler zegt nu weer vol te kiezen voor hardware. “Te veel uitbesteden bracht ons in een prijsnadeel ten opzichte van de concurrentie. Concurrenten als SSI Schäfer zijn veel flexibeler in hun prijsvorming.”

Minder pallets, meer omdozen
Brunswiler ziet daarnaast een trend naar minder pallethandling en naar meer lichtere verpakkingseenheden. In 2006 waren zes van de acht grote projecten gericht op pallethandling. Vorig jaar nog vier, terwijl toen in zes van de acht projecten miniloads en handling van omdozen centraal stond. De CEO haast zich te zeggen dat Swisslog graag in pallethandling actief blijft. In zijn ogen gaat het steeds meer op combinaties van technieken.

 

Reageer op dit artikel