nieuws

Eurindustrial tevreden ondanks tweetal tegenslagen

Warehousing

Vastgoedbelegger Eurindustrial maakte begin maart de resultaten bekend over het boekjaar 2007. Hoewel de maatschappij twee grote klappen moest incasseren, kijkt ze terug op een succesvol jaar, waarin zowel het belegde vermogen als het eigen vermogen stegen.

Eurindustrial tevreden ondanks tweetal tegenslagen

De totale waarde van de logistieke vastgoedmarkt in Nederland wordt geschat op 6 tot 6,5 miljard euro. De groei gedurende het afgelopen boekjaar wordt geschat op 650 miljoen euro. Met een toename van het belegde vermogen met ruim 30 miljoen euro is Eurindustrial goed voor bijna vijf procent van die groei.

 

Verwerving twee logistieke centra

Het belegde vermogen van de onafhankelijke vastgoedbeleggingsmaatschappij steeg met 27,15 procent van 112,7 miljoen euro naar 143,4 miljoen euro. De toename werd mede bereikt door de verwerving van twee logistieke centra; een in Apeldoorn (het pand van Sandd) en een in Nieuw-Vennep. Daarnaast droeg de herwaardering van objecten in de vastgoedportefeuille bij aan de toename. Die portefeuille omvatte eind 2007 vijftien objecten, die samen bestaan uit 191.699 vierkante meter op- en overslagruimte en 20.872 vierkante meter kantoren, gelegen op 365.781 vierkante meter grond. Het eigen vermogen groeide in het afgelopen boekjaar met 27,63 procent van 69 miljoen naar 88 miljoen euro. 

Koos Pons (foto), directeur van De VastgoedKompagnie (directie van Eurindustrial) is tevreden over de cijfers: “Op termijn willen we doorgroeien naar een belegd vermogen van 250 miljoen euro. In 2007 hebben we de stijgende lijn van de afgelopen jaren vast weten te houden.”

 

Tweetal tegenslagen

Het directe beleggingsresultaat over het boekjaar 2007 bedroeg 5,197 miljoen euro, tegenover 5,080 miljoen in het boekjaar 2006. Dit resultaat werd enigszins gedempt door het faillissement van twee huurders in de vastgoedportefeuille van Eurindustrial: Rynart Group en Henk Hentzen, beide in Moerdijk.

“Dat waren grote klappen, die ons een verlies hebben bezorgd van 4,5 ton. Maar het zijn risico’s die erbij horen”, stelt Pons nuchter. “Logistiek vastgoed is in de afgelopen jaren een volwaardig beleggingsproduct geworden, maar er blijven altijd risico’s, zoals de renteontwikkeling en dus het feit dat huurders niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen.”

Mede als gevolg van de twee faillissementen liep het dividendrendement een behoorlijke tik op. Sinds 2003 bedroeg dit contant rendement steeds meer dan acht procent, maar in 2007 bleef het resultaat steken op 6,5 procent.

 

Nieuwe huurder

Voor het voormalig pand van Henk Hentzen (19.000 vierkante meter) is inmiddels een nieuwe huurder gevonden; logistiek dienstverlener DSV tekende in december een vijfjarig huurcontract. Het pand van Rynart staat nog leeg, maar Pons is ervan overtuigd dat ook hiervoor weer een gebruiker wordt gevonden.

 

Vertrouwen in toekomst

Eurindustrial ziet de toekomst sowieso met vertrouwen tegemoet. Anders dan verwacht heeft de kredietcrisis nog geen negatief effect op de prijsontwikkeling in de markt voor logistiek vastgoed. En hoewel Pons maant tot voorzichtigheid ziet hij voldoende kansen.

De tendens naar schaalvergroting en professionalisering brengt volgens de vastgoedbelegger aanzienlijke investeringen met zich mee. Logistiek vastgoed mag zich bovendien in de belangstelling van beleggers verheugen door de gunstige risico/rendementsverhouding. Hoogwaardige en grootschalige distributiecentra zijn courant, hetgeen de sector logistiek en distributie als beleggingscategorie populair maakt. “Ook staan veel directeuren-grootaandeelhouders op het punt hun bedrijf over te dragen. Om de financiering te vereenvoudigen, kan het buiten de balans brengen van het vastgoed een belangrijke rol spelen”, vult Pons aan.

 

Verdere groei in 2008

Mede op basis van deze ontwikkelingen verwacht Eurindustrial in het boekjaar 2008 wederom een duidelijke groei van het belegde vermogen en het eigen vermogen te realiseren. Met betrekking tot het totale rendement per aandeel verwacht de maatschappij onder normale omstandigheden een resultaat tussen de 9,5 en 10 procent te behalen.

Reageer op dit artikel