nieuws

TLN wil alternatief voor palletruil

Warehousing

De huidige systematiek van de palletruil is voor Transport en Logistiek Nederland (TLN) een doorn in het oog. TLN vindt het systeem onnodig complex en te kostbaar voor de vervoerder. Een mogelijk alternatief is om de pallet als verpakking te beschouwen. Dat blijkt uit onderzoek van de brancheorganisatie.

TLN wil alternatief voor palletruil
TLN wil alternatief voor palletruil

Door de pallet als verpakking te beschouwen, komen de kosten voor rekening van de verlader en de ontvanger. Deze zijn dan ook de eigenaar van de pallet.

Kosten
Het huidige palletruil systeem kost de Nederlandse transportsector naar schatting tussen de 30 en 50 miljoen euro per jaar. Opdrachtgevers maken vooral gebruik van pallets via een palletkringloop met palletruil. De vervoerder levert volle pallets af en neemt lege pallets retour. De vervoerder wordt door zijn opdrachtgever aansprakelijk gesteld voor eventueel verlies, vermissing en voor de kwaliteit van de teruggenomen pallets.

Milieuvriendelijk

TLN pleit voor een andere palletsystematiek die beter recht doet aan de tijd en kosten die er voor de vervoerder mee gemoeid zijn. Dit is niet alleen een economische noodzaak. De maatregel kan ook bijdragen aan efficiënter en daarmee milieuvriendelijker vervoer van lege pallets. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor inschakeling van gespecialiseerde palletverhuurbedrijven.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel