nieuws

Henk van de Scheur bouwt logistiek centrum op Ecofactorij

Warehousing

Logistiek dienstverlener Henk van de Scheur bouwt een nieuw logistiek centrum op industrieterrein Ecofactorij in Apeldoorn. Met het slaan van de eerste paal werd gisteren het startsein gegeven voor de nieuwbouw. Van de Scheur zit nu nog in Apeldoorn Noord maar ruimtegebrek dwong het bedrijf om te verkassen naar deze A1-locatie.

Henk van de Scheur bouwt logistiek centrum op Ecofactorij
Henk van de Scheur nieuwbouw

Henk van de Scheur was al sinds 1990 bezig met het zoeken van een geschikte locatie in Oost-Apeldoorn waar de complete bedrijfsvoering kon worden ondergebracht. “Op onze huidige locatie in Noord kunnen we al jaren geen kant meer op wat betreft een eventuele uitbreiding”, zegt directeur Henk van de Scheur.

 

Ecofactorij

In 1999 leek het erop dat Van de Scheur zich kon gaan vestigen op het toekomstige industrieterrein Ecofactorij. Van de Scheur: “Maar die plannen konden we al snel in de ijskast zetten omdat het bestemmingsplan van de gemeente toen nog niet voorzag in de vestiging van logistieke bedrijvigheid.”

 

Wijziging bestemmingsplan

Om het ruimtegebrek op te lossen liet het transportbedrijf een zogeheten ‘goederenhotel’ bouwen. “De roep van veel logistieke bedrijven uit Apeldoorn leidde ertoe dat de gemeente het bestemmingsplan veranderde, waardoor we ons er alsnog kunnen gaan vestigen.”

 

Verhuizen Deventer

Op het nippertje overigens want Van de Scheur was al aan het kijken of hij zich kon gaan vestigen in het naburige Deventer. “Vorig jaar verloren we namelijk onze grootste opdrachtgever doordat we gewoonweg niet konden voldoen aan zijn vraag naar nog meer opslagruimte. Toen heb ik overwogen om naar Deventer te verhuizen. Maar uiteindelijk bleek dat Henk van de Scheur en Apeldoorn allebei niet zonder elkaar kunnen!”

 

Warehousing en crossdocking

Op de Ecofactorij-locatie bouwt aannemer Systabo op bijna 22.000 vierkante meter één centrum voor de transporteur, waar al haar logistieke activiteiten worden gebundeld op het gebied van warehousing en crossdocking.

Enkele kerngegevens van het nog te bouwen logistieke complex:

Het pand wordt voorzien van 28 laaddocks en 3000 vierkante crossdock ruimte. Om eigen en ook voertuigen te kunnen helpen.

  • Het warehouse beschikt over 13.000 palletplaatsen.
  • Het veertien meter hoge warehouse wordt voor een deel voorzien van VNA magazijn (smalle gangen) en een deel met een reachtruck magazijn.
  • Het opslagproces wordt ondersteund met een WMS, en RF-barcodering waar Henk van de Scheur in de huidige omgeving op meerdere locaties al mee werkt

 

Milieuvriendelijk

In de nieuwbouwplannen is ook al duidelijk rekening gehouden met allerlei milieuaspecten. Dat was ook een belangrijke vereiste, want bij de ontwikkeling alle bouwplannen op de Ecofactorij staat een duurzaam milieu centraal. Bij de bouw van het logistiek centrum van Henk van de Scheur is daar al over nagedacht want:

 

  • Zowel in de kantoren, het warehouse en de crossdock, wordt gebruik gemaakt van grond warmte en koeling in plaats van een zware gasinstallatie. In de winter wordt er verwarmd met aardwarmte en in de zomer op dezelfde wijze gekoeld;
  • Een bijkomend positief effect op het milieu van deze nieuwbouw is dat de dagelijkse afgelegde kilometers per vrachtwagen minder worden. Voorheen werd er vanaf de huidige locatie aan de Stadhoudersmolenweg binnendoor gereden naar de snelweg, straks zijn de voertuigen zo van de snelweg af op het centraal gelegen bedrijventerrein tussen de snelwegen A1 en A50 .

 

Oplevering

Directeur Henk van de Scheur streeft er naar dat de nieuwbouw midden december dit jaar is afgerond. Begin januari 2008 wil de transporteur al haar activiteiten vanuit het nieuwe logistiek centrum gaan ontplooien.  “Ik geef toe het is een strakke planning, maar als het een beetje meezit gaan we het gewoon halen”, aldus directeur Henk van de Scheur.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel