nieuws

Eurinpro heet voortaan Goodman

Warehousing

De Australische vastgoedgroep Macquarie Goodman, de holding waar ook Eurinpro deel van uitmaakt, is veranderd in Goodman. Alle activiteiten van de groep vallen nu onder deze merknaam. “De overname zorgt voor meer financiële armslag om bijvoorbeeld op risico dc’s te bouwen, wat we voorheen nooit deden”.

Eurinpro heet voortaan Goodman
Ruud Weijmans, Goodman

Dit zegt Ruud Weijmans, die voor Goodman Nederland verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van logistiek vastgoed.

 

Pijlen op Europa

Het beursgenoteerde Goodman is naar eigen zeggen marktleider op het gebied van industrieel vastgoed en bedrijfsruimte in Australië en Zuidoost Azië. Daarnaast investeren de ‘Aussies’ in kantoorpanden, industrieterreinen en distributiecentra. De laatste jaren richt de Australische vastgoedgroep haar pijlen op Engeland en het Europese vaste land.

 

Overnames

In mei vorig jaar resulteerde die expansiedrift onder andere in Nederland en België tot de overname van logistiek vastgoedontwikkelaar Eurinpro. Daarnaast werden de Europese vastgoedspecialisten Akeler, Rosemound en Arlington overgenomen. Ook werd een meerderheidsaandeel genomen in het Japanse J-REP. “Het uiteindelijke doel van Goodman is wereldwijd een enorme schaalgrootte te creëren”, zegt Bob Reidsma, die vanuit Amsterdam tot 2005 voor Arlington en nu voor Goodman verantwoordelijk is voor het fondsbeheer van de verschillende Europese pensioenfondsen.

 

Fondsbeheer

Reidsma moet onder de nieuwe vlag van Goodman vanuit Amsterdam zorgen voor het beheer van 650 miljoen euro in vijf Europese landen. Het grootste fonds dat beheerd wordt, is het Celogix fonds van 424 miljoen euro, met daarin 22 panden waarvan zeven in Nederland met in totaal 165.000 vierkante meter magazijnruimte.

 

Samenwerking

Daarnaast zal er vanuit Amsterdam met de mensen van Weijmans, die opereren vanuit Eindhoven, worden samengewerkt op het gebied van beleggingsmogelijkheden, nieuwe panden voor bestaande klanten, grondposities en de ontwikkeling van nieuwe concepten. “In Eindhoven zullen we ons dus vooral bezig blijven houden met de ontwikkeling van logistiek vastgoed”, legt Weijmans uit.

 

Bouwen op eigen risico

Eurinpro, dat nu dus deel uitmaakt van de Goodman-stal, heeft sinds de oprichting in 2002 goed geboerd op de logistieke vastgoedmarkt. Inmiddels heeft het bedrijf in Nederland meer dan 1,2 miljoen vierkante meter aan magazijnruimte ontwikkeld.

Ook dit eerste halve jaar staan de zaken er goed voor met vrijwel iedere maand een nieuw huurcontract en in Europa is op dit moment 350.000 vierkante meter in ontwikkeling. Weijmans: “We willen onze activiteiten verder uitbreiden naar het beheer van grondbanken en voorzichtig beginnen met het bouwen van logistieke panden op risico. Dit kunnen we nu wel omdat we door de overname een grotere financiële ondersteuning hebben van Goodman.”

 

Prologis nog voor zich

In zijn ambitie om de grootste logistiek vastgoedontwikkelaar ter wereld te worden moet Goodman concurrent Prologis nog voor zich dulden. “Willen we daarin slagen dan moeten we nog actiever worden in de VS, maar we zijn inmiddels al wel zo ver dat we hun achterlampen in zicht hebben”, schetst Bob Reidsma.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel