nieuws

Savoye mikt op kleingoed

Warehousing

De Franse magazijninrichter Savoye komt dit najaar met een aantal opvallende innovaties. Het meest bijzonder is het nieuwe automatische opslagsysteem voor kleingoed op basis van shuttles, die hun energie krijgen uit supercondensatoren. Met deze en andere innovaties hoopt Savoye een plek in de top 5 te bemachtigen.

Savoye mikt op kleingoed
Jean-Michel Guarneri, CEO van Savoye

Savoye is groot geworden met de implementatie van complete semi-automatische orderpicksystemen en met Magmatic, een automatisch opslagsysteem voor pallets. Over een eigen automatisch opslagsysteem voor kleingoed beschikte Savoye nog niet.

 

Prototype

In september komt daar verandering in, zo vertelde Savoye aan de verzamelde Europese vakpers in Dijon. Dan moet het prototype van het nieuwe opslagsysteem met de werktitel PTS in bedrijf zijn. Dit systeem is een variant op de miniload, waarbij de kraan is vervangen door drie shuttles. Deze shuttles werken onafhankelijk van elkaar en kunnen met een lift zelfs van niveau wisselen.

 

Shuttles

Savoye heeft al jarenlange ervaring met shuttles. Ook het Magmatic-systeem, dat onder meer draait bij Kinzo in Ede, werkt met shuttles. Die shuttles werken echter op batterijen. Bij andere shuttlesystemen gebeurt de energievoorziening door kabels of door stroomgeleiding in de rails.

 

Supercondensatoren

De PTS-shuttles krijgen hun energie echter uit zogenaamde ‘supercondensatoren’. Condensatoren kunnen gedurende korte tijd energie opslaan en worden daarna automatisch weer ontladen. De hoeveelheid energie die kan worden opgeslagen, is genoeg om een shuttle een paar minuten zonder contact met een stroombron te laten werken.

 

Modulo

Naast de PTS komt Savoye met een Magmatic-variant voor kleine en middelgrote magazijnen. Deze variant, Modulo geheten, bestaat uit een combinatie van Magmatic-shuttles met een standaard magazijnkraan. Savoye mikt hiermee op magazijnen met 4000 tot 12.000 palletplaatsen.

 

Top 5

Dankzij deze en andere innovaties hoopt Savoye op termijn een plek in de wereldwijde top 5 van magazijninrichters te bemachtigen. De magazijninrichter is nog ver daarvan verwijderd, maar groeit snel. In 2004 bedroeg de jaaromzet nog maar 62 miljoen euro. In 2005 was dat al 74 miljoen, in 2006 93 miljoen euro.

“Voor een plek in de top 5 is zeker een jaaromzet van 300 miljoen euro nodig. Dat is ons doel voor de komende tien jaar”, vertelde Jean-Michel Guarneri, chief executive officer van Savoye.

 

Geen kunststof

Savoye onderscheidt zich van andere magazijninrichters door geen gebruik te maken van kunststof bakken in zijn orderpick- en opslagsystemen. Het nadeel van kunststofbakken is dat eerst alles erin en daarna alles weer eruit gepakt moet worden. Het nieuwe PTS-systeem werkt daarom met trays, waarin bestaande dozen ingezet kunnen worden. In de orderpicksystemen gebruikt Savoye alleen maar dozen. Klantorders worden rechtstreeks in de dozen gepakt, niet in kunststof bakken. Dat scheelt veel tijd en handling.

 

Apart distributienetwerk

Om gebruik van kunststof bakken te voorkomen, heeft Savoye verpakkingsmachines ontwikkeld voor het automatisch opzetten, labellen, op maat maken en sluiten van dozen. Omdat deze machines ook voor andere magazijninrichters interessant zijn, is Savoye bezig hiervoor een apart distributienetwerk opzetten. Inmiddels zijn hiervoor gesprekken gaande met vier partijen, waarvan twee uit Nederland. Namen wil Savoye nog niet noemen. Nog deze zomer wordt er meer bekend.

 

Rondleiding

Naast een update op het hoofdkantoor in Dijon kreeg de Europese vakpers ook een rondleiding door de ontwerp- en productieafdeling voor conveyors en verpakkingsmachines. Hieronder volgt een fotoverslag.

Reageer op dit artikel