nieuws

Logistieke problemen AH ook te wijten aan transporteurs

Warehousing

De distributieproblemen die leiden tot de lege schappen in Albert Heijn-winkels, worden volgens AH veroorzaakt door verschillende factoren waaronder het chauffeurstekort en de toenemende verkeersdrukte.

Logistieke problemen AH ook te wijten aan transporteurs
Albert Heijn

Al sinds enige tijd heeft Albert Heijn last van lege schappen in de winkels. Naar eigen zeggen omdat de groei niet kan worden bijgebeend. De supermarktorganisatie spreekt tegen dat er structurele problemen zijn, maar erkent wel dat de bevoorrading niet goed verloopt.

 

Capaciteit uitbreiden

De grootgrutter heeft geen eigen chauffeurs in dienst maar betrekt transport bij onder meer Simon Loos. “De logistieke capaciteit moet worden uitgebreid. Samen met onze vervoerders ontwikkelen wij momenteel wervingscampagnes,” aldus Els van Dijk, woordvoerster AH. Simon Loos is ook op eigen initiatief gestart meer mensen te interesseren voor het chauffeursvak. “Onze overcapaciteit aan chauffeurs wordt al ingezet op door ons extra ingehuurd materieel. Om het hierdoor dreigende tekort aan chauffeurs voor te blijven, werven wij via verschillende kanalen,” vertelt Hans Peeman, transportmanager bij Simon Loos.

 

Leverproblemen

Naast de transportproblemen heeft AH ook te maken met een aantal leveranciers met leverproblemen. “We gaan onze leveranciers meer sturen op het tijdig aanleveren,“ stelt Van Dijk. De winkels dragen ook bij aan het probleem. Albert Heijn werkt met een centraal automatisch bestelsysteem, waar aan de hand van seizoens- en historiegegevens de filiaalbestellingen tot stand komen. De winkels lijken weinig vertrouwen te hebben in deze berekende bestelling, want ze bestellen zelf nog artikelen bij. “Dit heeft gevolgen voor het voorraadniveau in het dc waardoor andere winkels niet geleverd kunnen worden,” zegt Van Dijk.

 

Oplossing

Tegenover het vakblad Distrifood verklaart Albert Heijn dat de logistieke en distributiecapaciteit wordt uitgebreid. Zo worden extra mensen aangenomen op de afdeling goederenontvangst op de distributiecentra en worden extra vrachtwagens ingezet om de winkels te beleveren. Over exacte aantallen laat de woordvoerder van Albert Heijn zich niet uit. Ook voert AH de druk op levensmiddelenfabrikanten op om sneller en meer te leveren. AH verwacht dat de situatie rondom de logistiek binnen vier tot zes weken is opgelost.

 

Bron: redactie Logistiek/ TTM/ Distrifood

 

Bekijk de poll: Is AH terecht boos over haar lege schappen?

Reageer op dit artikel