nieuws

Proef transportefficiency voor schonere lucht

Warehousing

De gemeente Den Haag is gestart met een onderzoek naar de verbetering van de luchtkwaliteit door efficiënter transport. Het onderzoek is onderdeel van een landelijk project op totaal vier locaties in Nederland. Er wordt gekeken naar mogelijkheden als bundeling van de vracht en een betere verkeersdoorstroming.

Proef transportefficiency voor schonere lucht
Het Forepark in Den Haag

‘De weg naar een schonere luchtkwaliteit’, dat is de naam van het landelijke project dat EVO en Transport Logistiek Nederland (TLN) uitvoeren voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De gemeente Den Haag en verladersorganisatie EVO tekenden afgelopen maandag een intentieovereenkomst voor het eerste proefproject in Den Haag. Dit project speelt zich af in het Forepark in Den Haag en de aanliggende woonwijk in Leidschenveen.

 

Samenwerken

“Eigenlijk onderzoeken we alle manieren die de doorstroming van het verkeer bevorderen en de kwaliteit van de lucht verbeteren”, aldus Ruud van Weerd, bedrijfsadviseur bij de EVO. “Hierbij kun je denken aan ontsluiting van wegen, bepaalde verkeersvoorzieningen maar ook een andere afstelling van stoplichten. Vooral het stilstaan en optrekken van vrachtverkeer veroorzaakt namelijk veel schadelijke uitstoot.” Er wordt verder gekeken naar de mogelijkheden van parkmanagement en samenwerking tussen bedrijven door bijvoorbeeld bedrijven gezamenlijk het vuil te laten ophalen.

 

Locaties

Naast Den Haag vinden er proefprojecten plaats op de volgende locaties:

  • Het Food Center in Amsterdam;
  • De Hanzeweg in Deventer;
  • De Leenderweg in Eindhoven.

Evo neemt de bedrijventerreinen voor haar rekening in Amsterdam en Den Haag; TLN onderzoekt de drukke doorgaande wegen in Deventer en Eindhoven. Alle projecten zijn al in gang gezet. Als vooronderzoek is het vrachtverkeer op de betreffende locaties geteld. Deze gegevens worden nu onderzocht. Op deze manier kan worden nagegaan wat voor type vrachtauto’s er rijden in het betreffende gebied.

 

Blauwdruk

Naar aanleiding van de gegevens worden gesprekken aangegaan met bedrijven die gevestigd zijn in de onderzochte gebieden. Het is de bedoeling dat de projecten in het voorjaar worden afgerond waarna de resultaten aan het ministerie worden gepresenteerd. Van Weerd: “De uitkomsten van het onderzoek kunnen dan een soort blauwdruk vormen voor andere plaatsen in Nederland met een slechte luchtkwaliteit.”

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel