nieuws

Genomineerd voor Logistica Award 2006: Leenstra machine en staalbouw

Warehousing

De logistieke sector ontkomt niet aan het imago van veel sjouwen en buffelen. De fysieke inspanning die het op- en overslaan van goederen en dozen met zich meebrengt, eist bij menig medewerker op den duur zijn tol. Intussen zal het personeel in magazijnen, volgens prognoses, alleen maar vergrijzen, maar moet het wel steeds efficiënter werken.

Genomineerd voor Logistica Award 2006: Leenstra machine en staalbouw
Genomineerd Logistica Award 2006

Een groeiend aantal logistieke bedrijven wil niet alleen de prestaties van zijn medewerkers verbeteren, maar ook het personeelsverloop zo klein mogelijk houden en de eigen medewerkers in staat stellen zo lang mogelijk bij het bedrijf te blijven werken.

 

Eén integraal systeem

Leenstra ontwikkelt producten om aan deze toenemende behoefte te voldoen, onder meer door de handling van producten voor orderpickers te verbeteren en door kleinschalige automatische magazijnen (vanaf tweehonderd pallets) in te richten. Het bedrijf heeft zijn geoctrooieerde gereedschappen Powerglove en Varigrip en een elektrische tilhulp tot één integraal systeem gecombineerd met een pallettruck van Jungheinrich (type ESE20). De Powerglove is geen handschoen, zoals het woord doet vermoeden, maar een stalen tweedelige mechanische klauw (voor elke hand één) met een besturing eraan. Hiermee kan elke vorm van doos, tray of product worden opgepakt tot een last van 35 kilo.

 

Laag energiegebruik

Voor zwaardere lasten of lasten waarvan het valrisico groter is, is er de Varigrip.

Dit opnamegereedschap is een volledig mechanische klem die snel en ergonomisch verstelbar is en zeer accuraat te besturen. De Varigrip kan een grote diversiteit van productvormen aan tot honderd kilo. Het opnamegereedschap kan uitwisselbaar worden gemaakt, zodat de truck wisselend met Powerglove of Varigrip kan worden uitgerust. Vergeleken met de vacuümtechniek, die ook regelmatig wordt toegepast voor het optillen van zware of moeilijk te hanteren objecten, ligt het energiegebruik vele malen lager (tot een tiende). Het kan ook eenvoudigweg niet anders, want de accu van de pallettruck zou snel leeg raken. Omdat dit energievriendelijke alternatief relatief weinig elektrisch vermogen gebruikt, kan er met de integrale orderpicker een hele dag lang continu gewerkt worden.

 

Het begin

Het idee voor deze integrale mobiele toepassing ontstond vier jaar geleden toen Leenstra zijn mogelijkheden wilde verkennen in de logistieke sector. Het bedrijf ontdekte dat er maar een beperkt aanbod van goed werkende mobiele toepassingen was en daarmee weinig tevreden gebruikers. Leenstra richt zich van oorsprong op geautomatiseerd laswerk en op de industriële handling in brede zin. In dit licht werd ook de Varigrip ontwikkeld. De Powerglove is ontstaan vanuit de vraag van een grote Duitse supermarkt, die met een groot ziekteverzuim worstelde als gevolg van rugklachten. De Duitse relatie, overigens als mede-uitvinder op het octrooi genoemd, maakte er indertijd een schetsje bij van twee handen met een hijsdraad eraan. Zo ontstond uiteindelijk de Powerglove.

 

KLM

Bij een eerste integrale toepassing van de Varigrip met tilhulp op basis van een heftruck bleek dat een werknemer die eerst volledig was afgekeurd, nu evenveel als zijn handmatig werkende collega’s kon produceren en weer volop kon werken. De eerste integrale orderpicker met Powerglove is inmiddels verkocht aan KLM Inflight Services, waar in het magazijn veel orderpick- en ompakwerk wordt verricht. Ook dit bedrijf ziet de gemiddelde leeftijd in het magazijn oplopen en wil voorzieningen treffen om oudere werknemers productief te kunnen laten zijn. KLM Inflight geldt als een belangrijk ‘launching customer’.

 

Klik twee maal op de playknop om de Powerglove in actie te zien

 

 

Lees de innovaties van de andere genomineerden:

Jeroen van den Berg Consulting / Fujitsu Services
Jungheinrich

 

Lees ook: Arboverantwoord orderpicken (11 augustus 2006)

Reageer op dit artikel