nieuws

Genomineerd voor Logistica Award 2006: Jeroen van de Berg consulting / Fujitsu Services

Warehousing

Tijdens het logistieke proces wordt allerlei informatie verzameld en opgeslagen. Veel van de informatie die het warehouse managementsysteem (WMS) registreert, wordt echter nauwelijks gebruikt om van te leren en dat is zonde. Meten is weten, ook in de logistiek. Hoe efficiënt wordt er gewerkt? Hoeveel keer wordt er fout gepickt? Worden de doorlooptijden gehaald?

Genomineerd voor Logistica Award 2006: Jeroen van de Berg consulting / Fujitsu Services
Genomineerd Logistica Award 2006

Vragen die menig warehouse manager bezighoudt, want met de antwoorden kan het logistieke proces worden geoptimaliseerd en dat levert kostenbesparingen op. Zo redeneerden in elk geval de genomineerden Jeroen van den Berg Consulting en Fujitsu Services, toen zij drie jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van hun product WIS (warehouse intelligence solution). Dit managementinformatiesysteem geeft de logistiek manager in korte tijd en met weinig inspanningen inzicht in de prestaties van het magazijn.

 

Managementinformatie

WMS-pakketten registreren een veelheid aan data, maar vertalen deze gegevens onvoldoende in bruikbare managementinformatie. Gebruikers die meer willen weten, moeten zelf de berekeningen doen met Excel, met de bij het WMS geleverde rapportgenerator of middels een zogeheten business intelligence systeem. In alle gevallen brengt dit echter aanzienlijke inspanningen met zich mee, met veelal tegenvallende resultaten.

 

Voorgedefinieerd

De essentie van WIS is dat het een ‘voorgedefinieerd’ systeem betreft. Er is een dashboard met twaalf key performance indicators (KPI’s) te zien, vergelijkbaar met de cockpit van een vliegtuig. Met één oogopslag krijgt de warehouse manager een overzicht van waar zich eventuele knelpunten bevinden en er dus bijgestuurd moet worden.

 

Productiviteit en kwaliteit

De KPI’s geven een overzicht van de productiviteit (efficiency en bezettingsgraad) en kwaliteit (tijdigheid en betrouwbaarheid) van inslag, opslag en uitslag. Scoren bepaalde onderdelen onder de norm dan zijn kant-en-klare grafieken en tabellen voorhanden voor nadere analyse. Informatie uit het WMS wordt ’s nachts opgehaald en bewerkt en vervolgens in een data warehouse geladen. Na grondig rekenwerk liggen de analyses de volgende ochtend klaar voor gebruik. WIS richt zich dus niet op de voortgangsinformatie gedurende de dat – dat staat immers in het WMS – maar op de analyse van historische gegevens, wat nieuwe inzichten oplevert.

 

Altijd gebruiken

WIS kan in elk magazijn worden gebruikt. Het past als add-on op elk WMS, ongeacht de leverancier. De terugverdientijd varieert per operatie maar zou zeker korter dan één jaar zijn. Volgens Jeroen van den Berg Consulting, dat als onafhankelijk adviesbureau jaarlijks de oplossingen van ERP- en WMS-aanbieders onderzoekt, is er geen vergelijkbaar voorgedefinieerd systeem beschikbaar op de markt.

 

Ontwerpen

Directeur Jeroen van den Berg, van huis uit toegepast wiskundige, is gepromoveerd op de wiskundige modellen voor warehouse management. De afgelopen tien jaar werkte hij als adviseur op dit gebied. Fujitsu ontwerpt, bouwt en beheert ICT-infrastructuren voor organisaties uit diverse sectoren en heeft specifieke business solutions voor de logistieke en retailmarkt, waaronder het WMS-pakket MLS en de end-to-end supply chain solution ‘One Network’. Deze combinatie van expertises stelde de twee bedrijven in staat het ontwerp voor WIS te ontwikkelen. WIS draait proef bij een aantal klanten van Fujitsu.

 

Lees de innovaties van de andere genomineerden:

Jungheinrich

Leenstra machine en staalbouw

 

Lees de columns van Jeroen van den Berg op deze site

 

Reageer op dit artikel