nieuws

Arbeidsmarkt opnieuw onder de loep

Warehousing

Deze week voert onderzoeksbureau Interview-NSS het veldwerk uit voor het Logistics Labour Survey 2006. Dit jaarlijks onderzoek is een initiatief van Tempo-Team, Nederland Distributieland (NDL) en het vakblad Logistiek en wordt nu voor de derde keer gehouden. De uitkomsten zullen na de zomer beschikbaar zijn en onder andere besproken worden op het Jaarcongres Warehousing op 26 september.

Arbeidsmarkt opnieuw onder de loep
Logistics Labour Survey

Het onderzoek naar de arbeidsmarkt in de logistiek wordt gehouden onder ruim zeshonderd bedrijven met logistieke activiteiten. De vragen gaan over:

  • de werkgelegenheid in de sector;
  • het gebruik van flexwerkers;
  • de inzet van medewerkers uit lage lonen landen of het verplaatsen van werkzaamheden daar naar toe;
  • het belang van prestatienormen
  • de wijze waarop bedrijven zich op de arbeidsmarkt willen profileren als aantrekkelijke werkgever.

 

Werkgelegenheid

Het onderzoek van vorig jaar liet zien dat bedrijven voor de komende periode rekening houden met een groei van de werkgelegenheid. Het onderzoek van dit jaar moet uitwijzen of dat ook is gebeurd. Belangrijk is ook de vraag of die groei wordt opgevangen met uitzendkrachten en tijdelijke contracten of dat bedrijven hun personeelsbestand daadwerkelijk vergroten.

 

Arbeidsaanbod

De conclusie vorig jaar was dat bedrijven vooral op het mbo-niveau schaarste van het arbeidsaanbod voorzien. Het opleidingsniveau moet omhoog en het aandeel ongeschoolde arbeidskrachten moet naar beneden, vindt de markt. De vraag is of de branche daar inmiddels aan kan voldoen. Verder was vorig jaar het gebrek aan carrièreperspectief de voornaamste reden voor medewerkers om te vertrekken naar een andere baas. Wellicht dat met de groei van de werkgelegenheid dit argument minder zwaar weegt.

Lees ook: Logistics Labour Survey 2005

 

Reageer op dit artikel