nieuws

NDL: Nederland en België samen beste plek voor EDC’s

Warehousing

Nederland Distributieland is het niet eens met de uitkomsten van het onderzoek van Cushman & Wakefield. “In het rapport wordt ten onrechte de suggestie gewekt dat grondkosten en lage huurprijzen de bepalende factor zijn bij de locatiekeuze voor een EDC”, aldus Dirk ’t Hooft, algemeen directeur NDL.

NDL: Nederland en België samen beste plek voor EDC’s
Distributiecentrum Schuitema

Nederland Distributieland (NDL) vindt dat zowel Nederland als België in Europa beschikt over de beste vestigingsvoorwaarden voor Europese distributiecentra (EDC’s) . Volgens Dirk ’t Hooft, algemeen directeur van NDL, wordt in het rapport van Cushman & Wakefield ten onrechte de de suggestie gewekt dat grondkosten en lage huurprijzen de bepalende factor zijn bij de locatiekeuze voor een EDC. “Wij zijn van mening dat het juist gaat om een ketenbrede kosten/service-afweging van de vestigingsplaatsfactoren,” aldus ’t Hooft.

 

Veel meer factoren

De vergelijkingen tussen landen worden door Cushman & Wakefield vooral gemaakt met een gewogen factorscore-aanpak. Ze zijn niet gespecificeerd naar bijvoorbeeld type operatie, omvang van de operatie en type industrie, vindt NDL. “Bedrijven letten bij het kiezen van een Europese vestigingslocatie op veel meer factoren, zoals de flexibiliteit van arbeid, het fiscaal klimaat, de kwaliteit van de infrastructuur en de distributiekosten. Nederland scoort, in vergelijking met de landen om ons heen, hoog op deze factoren.”

 

Nieuwbouw

“De omvang van de nieuwbouwmarkt moet bovendien niet worden verward met de beste plaats voor een EDC”, aldus NDL. De markt van ‘industrial property’ is in Centraal- en Oost-Europa volgens hen nog relatief onderontwikkeld, vergeleken met Noordwest-Europa. “In Oost-Europa worden op dit moment nog vooral dc’s met een nationale dan wel regionale dekking gebouwd. De EDC’s met een Pan-Europese dekking zijn veelal in Noordwest- Europa gevestigd. Hierbij gaat het om logistieke operaties van waaruit ten minste vijf andere landen worden beleverd. Een ranking waarbij Italië en Spanje met Nederland worden vergeleken is daarbij minder relevant, omdat deze landen op basis van hun geografische ligging niet voor dergelijke Pan-Europese logistieke centra in beeld zijn.”

 

Benchmark

NDL heeft vorig jaar een uitgebreid benchmarkonderzoek gedaan, waarbij is gekeken naar de totale supply chain-kosten van zowel inkomende als uitgaande stromen naar verschillende locaties in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. In dit onderzoek heeft de vereniging ook de logistieke ‘hot spots’ vergeleken op basis van locatiekosten, arbeid, distributiekosten en belastingen. Dit onderzoek toont aan dat België en Nederland samen aan de leiding gaan als vestigingsland voor EDC’s. Voor meer informatie: www.ndl.nl

 

De onderzoeksresultaten van Cushman & Wakefield:

België is dé plek voor vestigen dc

en

Londen Heathrow duurste logistieke locatie

 

Gratis informatiepakket Logistieke Dienstverlening

 

Reageer op dit artikel