nieuws

P&O vrijwel zeker naar Maersk

Warehousing

ROTTERDAM – De kans is groot dat containerreder Maersk Sealand concurrent P&O Nedlloyd overneemt. Deens moederbedrijf A.P. Möller Maersk heeft een bod uitgebracht van 2,3 miljard euro.

Maersk is al marktleider in de containervaart, met een marktaandeel van zo’n 12 procent. Met een overname wordt Maersk qua marktaandeel ruim twee keer zo groot als nummer twee, het Zwitserse MSC (Mediteranean Shipping Company), dat een aandeel heeft van zo’n 8 procent. Het Brits-Nederlandse concern P&O Nedlloyd staat vierde met 6,5 procent. Deskundigen spreken zelfs na deze overname nog altijd van een gefragmenteerde markt.
De overname is de grootste ooit in de sector. Maersk Sealand ontstond in 1999 toen de Denen in 1999 voor 800 miljoen dollar het Amerikaanse Sealand overnamen. Maersk wil de overname in het derde kwartaal van 2005 afgerond hebben. Beide bedrijven verwachten weinig problemen van mededingingsautoriteiten. Het hoofdkantoor komt in Kopenhagen, maar operationele activiteiten zullen in Londen en Rotterdam blijven.
Na de overname zullen er waarschijnlijk binnen drie jaar wereldwijd (zo veel mogelijk via natuurlijk verloop) zo’n 1.500 arbeidsplaatsen verdwijnen. Dat is zo’n 5 procent van het totaal aantal banen van deze nieuwe combinatie.
Over een naam is nog geen besluit genomen. Het wordt waarschijnlijk geen samenvoeging, omdat het dan te lang wordt. Wel duidelijk is dat door de overname, P&O Nedlloyd uit de alliantie met verschillende andere reders, de Grand Alliance, zal stappen.
P&O heeft de afgelopen jaren goed geprofiteerd van de wereldwijde groei in de containervaart. De omzet steeg gedurende het eerste kwartaal van 2005 met 16 procent tot 1,7 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat steeg mede door de hoge vrachttarieven met 252 procent tot 74 miljoen dollar.

Reageer op dit artikel