blog

Vergroot concurrentiekracht met uw warehouse: vijf tips

Warehousing

Warehouses worden groter en groter en bieden plek aan steeds meer artikelen en medewerkers. Tegelijkertijd groeit de behoefte aan een betere coördinatie van de goederenstromen over alle kanalen. Patrick Groot Nuelend, hoofd product management van Zebra Technlogies, gaat in op de uitdagingen in warehousing en de mogelijheden die het Internet of Things biedt.

Vergroot concurrentiekracht met uw warehouse: vijf tips
Patrick Groot Nuelend

De investeringen in warehousing nemen toe: 39 procent van de bedrijven is van plan om meer warehouses te openen, terwijl 33 procent overweegt het aantal vierkante meters uit te breiden. Dat zijn de uitkomsten van een onderzoek door Zebra Technologies.
Deze uitkomsten vormen een indicatie van de groeiende behoefte aan meer capaciteit in centrale distributiecentra en aan meer lokale depots.

Het heersende beeld is dat deze warehouses in eerste instantie kostenposten zijn, waar de focus moet worden gericht op het besparen van kosten door oneffenheden in de processen glad te strijken. Dat beeld begint nu te veranderen. De belangrijkste reden daarvoor is dat in veel sectoren – met name in retail en productie – een snellere verwerking van orders leidt tot een competitief voordeel. Nu de focus verschuift naar de herinrichting van processen om orders morgen of zelfs nog vandaag te kunnen uitleveren, doemen enkele knelpunten op die om een oplossing vragen.

Derde industriële revolutie

In Duitsland praten ze over industrie 4.0 als ze het hebben over het Internet of Things, en anderen geloven dat deze ontwikkeling de voorbode is van een derde industriële revolutie. In warehouses heeft IoT,  dat slimme sensoren en machines koppelt aan het internet om real-time informatie te delen, de potentie om de automatisering van processen op een hoger niveau te brengen.


Grote afmetingen

Een van de belangrijkste vraagstukken betreft de grote afmetingen van de hedendaagse warehouses. Hoe kunnen medewerkers in deze enorme ruimtes het best hun weg vinden en de juiste picklocaties vinden? En hoe kunnen ze sneller worden getraind? Het duurt minstens 48 uur voordat nieuwe mensen volledig productief zijn. Dat is te lang in een omgeving waarin snelheid zo cruciaal is.

Daarnaast groeit de behoefte aan inzicht – inzicht in elk artikel door de hele supply chain. Dit inzicht is onontbeerlijk als warehouses hun rol oppakken als control towers die de afleveringen en retouren van orders uit alle kanalen, van fysiek tot online en mobiel, coördineren.

Pen en papier

Bijkomend gevolg is dat de enorme volumes in deze grote warehouses niet kunnen worden verwerkt zonder automatisering. Er bestaan nog altijd warehouses waarin pen en papier het belangrijkste instrument vormen voor orderpicking. Dat is niet langer houdbaar.

Ook bestaande mobiele computers zijn wellicht niet in staat om op gemakkelijke wijze grote aantal artikelen te verzamelen en verzenden. Veel warehouses zullen opnieuw in technologie moeten investeren om hen in de pas te laten lopen met de ontwikkelingen in de markt. Dat zijn allemaal niet te onderschatten uitdagingen, maar met het Internet of Things kunt u ze overwinnen.

Belangrijkste trends

Onderzoek laat zien dat bedrijven gaan investeren op diverse terreinen:

 • 39 procent breidt het aantal warehouses uit
 • 33 procent vergroot de afmetingen van warehouses
 • 76 procent gaat geavanceerde WMS-systemen gebruiken
 • 66 procent wil het aantal mobiele computers uitbreiden
 • 48 procent zet technologie in voor multitasking
 • 70 procent verhoogt de automatiseringsgraad


IoT in het warehouse: vijf tips

Drie ontwikkelingen maken de implementatie van IoT in het warehouse mogelijk. De eerste is de beschikbaarheid van draadloze netwerken met hoge capaciteiten en een ononderbroken verbinding met de backoffice waarvandaan het warehouse wordt aangestuurd. De tweede ontwikkeling is de toename van slimme sensoren – zoals RFID-tags en barcodes die voldoen aan de GS1-standaarden – en de implementatie van technologie die het verzamelen en vastleggen van data, het monitoren van de status van goederen en het localiseren van artikelen mogelijk maakt.

De laatste ontwikkeling betreft het toegenomen gemak om verschillende IT-systemen te integreren, wat het eenvoudiger maakt om data te analyseren, meer inzicht te genereren en betere beslissingen over voorraden te nemen. Onderstaande vijf stappen helpen u om IoT te implementeren:

 1. Optimaliseer uw draadloze netwerk
  De hoge, dicht opeen staande stellingen en de voortdurend bewegende mensen, middelen en goederen stellen hoge eisen aan een draadloos netwerk. Met draadloze netwerken die speciaal voor industriële toepassingen zijn ontworpen, kunt u problemen met RF-signalen verhelpen. Deze netwerken verschaffen u de betrouwbaarheid, snelheid en capaciteit om gelijktijdig met duizenden apparaten en sensoren te communiceren en grote hoeveelheden data te verwerken – zelfs in koel- en vrieshuizen.
 2. Geef orderpicking een boost
  Slimmere devices die real-time met uw bedrijfssystemen communiceren, maken de operatie in het warehouse gemakkelijker. Deze devices, die intuïtiever, flexibeler en eenvoudiger aanpasbaar zijn dan voorheen, kunnen op het lichaam worden gedragen en bevatten ringscanners, zodat medewerkers hun handen vrij hebben. Ze maken het mogelijk om processen te stroomlijnen met bijvoorbeeld ingesproken pickinstructies, barcode- en RFID-scanning en koppeling met pick-to-light, waarbij bijvoorbeeld een scan van een barcode de lampjes van de picklocaties laat oplichten.
  Verbetering van de gebruikersinterface zorgt ervoor dat medewerkers niet hoeven na te denken over het gebruik, wat resulteert in kortere inleertijden. Ook verschaffen deze devices inzicht in de voortgang van het orderpickproces en de mogelijkheid om voorraadniveaus real-time bij te werken.
 3. Profiteer van slimme sensoren
  Nieuwe locatietechnologieën zoals Bluetooth beacons kunnen uw medewerkers via het draadloze netwerk informeren over de exacte locatie van goederen. Deze technologie kan een grote impact op de productiviteit hebben, aangezien orderpickers in veel magazijnen tot zeventig procent van hun tijd kwijt zijn aan het lopen tussen de stellingen op zoek naar de juiste picklocaties. U kunt uw medewerkers via hun headset naar de juiste picklocaties leiden, of zelfs via een plattegrond op hun handheld device, zodat ze sneller vinden wat ze zoeken en niet verdwaald raken.
  Sensoren zoals slimme RFID-tags kunnen ook worden gebruikt om inzicht in de status van goederen te geven, met bedrijfssystemen die alarm slaan als een probleem dreigt te ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een koel- of vrieshuis waarin de temperatuur te hoog dreigt op te lopen. Deze sensoren zijn vooral van waarde als u bederfelijke waar opslaat.
 4. Maak verbinding met de backoffice
  Warehouse management systemen (WMS), transport management systemen (TMS) en ERP-systemen: maar al te vaak zijn deze systemen op gebrekkige wijze met elkaar geïntegreerd. Zeker als u optimaal wilt profiteren van alle data die in warehouses en daarbuiten worden verzameld, zijn volledig geïntegreerde WMS-systemen nodig om de status van voorraden te bekijken en artikelen in de hele supply chain te traceren.
  Nieuwe cloud-technologieën maken het bovendien mogelijk om goedkopere WMS-systemen te implementeren. De ontwikkelingen gaan in die richting, gezien het grote aantal organisaties dat aangeeft in moderne en volledig geïntegreerde WMS-systemen te investeren.
 5. Optimaliseer de inkomende en uitgaande goederenstromen
  Het gebruik van RFID-systemen om pallets volledig automatisch in- en uit te boeken neemt toe. Als deze systemen worden gekoppeld aan het WMS en aan de handheld devices die inslaginstructies verstrekken aan heftruckchauffeurs, zijn grote tijdsbesparingen mogelijk.
  Een gebied in het warehouse dat doorgaans niet in die mate geautomatiseerd is, is de retourenafdeling. Gebruik van barcodes en RFID-technologie kan helpen om het verwerken van retouren te verbeteren en een completer inzicht te geven van de voorraad die in de hele keten beschikbaar is.

Onbegrensde stroom van informatie

IoT maakt het mogelijk om continu contact te leggen met handheld devices, vaste RFID-readers, slimme sensoren en beacons in de stellingen, en op die manier de automatiseringsgraad te verhogen. Het kan helpen om medewerkers productiever te maken, processen te stroomlijnen en flinke verbeteringen door te voeren in gebieden zoals de retourenafdeling.

Bedrijven blijven streven naar een beter en sneller fulfilmentproces, terwijl ze grotere warehouses, meer mensen en alsmaar uitdijende assortimenten moeten managen. Implementatie van het Internet of Things zal daarbij een cruciale rol spelen. Het stelt u in staat om het warehouse van een kostenpost te veranderen in een onderscheidende factor waarmee u een voorsprong op uw concurrentie opbouwt.

Auteur Patrick Groot Nuelend is hoofd product management van Zebra Technlogies.

Lees ook deze whitepapers:

In 6 stappen naar een vlekkeloze fulfilment

Wat verwachten klanten van een warehouse en een logistieke operatie? Een betrouwbare, tijdige en vlekkeloze fulfilment. Elke keer weer. In dit gratis whitepaper van Zebra Technologies ontdekt u welke stappen u kunt doorlopen voor een optimaal resultaat: In 6 stappen naar een vlekkeloze fulfilment…

Op weg naar een Smart Warehouse

De groei in omnichannel retail en de aanhoudende vraag naar snellere leveringen heeft een gigantische impact op de supply chains voor de distributie van consumentenproducten. Dat vraagt om slimmere warehouses voor het beleveren van de veeleisende consumenten van vandaag. Nu steeds meer retailers overwegen om hun operaties voor de offline en online kanalen te integreren en kosten te besparen, moeten warehouse management systemen in de pas blijven lopen. Slimmere warehouses zijn onontbeerlijk…

Reageer op dit artikel