blog

Do try this at home

Warehousing

Do try this at home
Het rfid-pakket van violet.net.

Ik zag het vorige week pas voor het eerst: RFID voor thuisgebruik. Op de website Violet.net kan iedereen voor 49 euro een RFID-pakket bestellen. Met dit pakket is het mogelijk om elk voorwerp in huis met de computer te laten praten. Het leukste van alles is het verzinnen van de toepassingen.

 

Het belangrijkste element uit het RFID-pakket van Violet.net is de Mir:ror, een RFID-reader in de vorm van een muismat dat via een USB-kabel met de pc kan worden verbonden. Verder zitten in het pakket drie Ztamp:s en twee Nano:ztags, respectievelijk kunststof postzegels en konijntjes die zijn uitgerust met een ingebouwde RFID-tag.

 

De werking is simpel. Als je een postzegel of konijntje op de muismat legt, wordt op je pc een actie opgestart die gekoppeld is aan die specifieke tag. De Ztamp:s zijn zelfklevend en kunnen dus op elk voorwerp worden geplakt. De Nano:ztags hebben geen specifieke functie, behalve dat deze kunststof Nijntjes er gewoon leuk uit zien.

 

Autosleutels

De gebruiker kan via de bijgeleverde software zelf programmeren welke acties met een Ztamp of Nano:ztag worden opgestart. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een Ztamp aan de autosleutels te plakken en die tag te linken naar een website met verkeersinformatie. Als je dan ’s ochtends bij vertrek de autosleutels van de Mir:ror oppakt, verschijnt op het scherm van de pc automatisch een overzicht van de files onderweg naar kantoor.

 

Ook e-mailen is mogelijk met deze RFID-tags. Op het moment dat de autosleutels oppakt, kan de pc bijvoorbeeld een email naar kantoor sturen met de mededeling dat je onderweg bent. Violet.net heeft daarnaast elke Ztamp of Nano:ztag zelf een e-mailadres gegeven. Je vrouw kan dan naar je autosleutels een e-mail sturen om je eraan te herinneren dat je op weg naar huis nog even een pak melk meeneemt.

 

 Sigaretten tellen

 Het leukst is het verzinnen van de toepassingen, zoals onderstaand  filmpje  (Youtube) laat zien. Violet.net noemt er zelf een paar. Plak bijvoorbeeld een Ztamp aan je koffiemok of je pakje sigaretten om het aantal koppen koffie of gerookte sigaretten te tellen. Ze hebben zelf een paar kinderboeken met tag uitgebracht. Als een kind zo’n boek op de Mir:ror legt, begint de computer automatisch een verhaaltje voor te lezen.

 

Dit RFID-pakket is in eerste instantie vooral een leuk gadget, maar ook een leuke manier om de onbegrensde mogelijkheden van deze technologie te ontdekken. Een goede cadeautip dus voor logistiek managers die de mogelijkheden voor RFID in hun eigen magazijn of dc willen onderzoeken. Deze getagte postzegels en Nijntjes laten niet alleen zien wat de technische mogelijkheden zijn, maar stimuleren ook de creativiteit. Of je nu wilt of niet, je gedachten gaan automatisch op zoek naar nieuwe toepassingen. En dan ontdek je toepassingen die nu nog niet in je opkomen en die je niet voor mogelijk had gehouden.

 

 

 

 

Meer informatie? Kijk op www.violet.net.

Reageer op dit artikel