blog

Opruimen werkt echt

Warehousing

Opruimen werkt echt
Orde en netheid werkt, blijkt bij logistiek dienstverlener Caterpillar in Breda, het Veiligste Magazijn van 2009

Samen met de andere juryleden van de verkiezing van het Veiligste Magazijn hameren we voortdurend op het belang van orde en netheid in magazijnen. Elke keer is het weer lastig om uit te leggen wat orde en netheid met veiligheid heeft te maken. Wetenschappelijk onderzoek heeft het verband nu eindelijk aangetoond.

 

Elke keer als ik de woorden orde en netheid intik – en dat is vaak als jurylid van de verkiezing van het Veiligste Magazijn – voel ik me een beetje als een ouderwetse tuchtschoolmeester met strak achterovergekamde haren en een hoornen bril. Ze zijn niet meer van deze tijd, die woorden.

 

Ik kan echter ook geen andere woorden bedenken die zo goed en compact aangeven wat ik bedoel: een werkomgeving met medewerkers die geen rommel op de grond gooien, die hun werkplek schoon houden, die gereedschap opruimen als ze het niet meer nodig hebben en die pallets in de vakken zetten en niet net ernaast.

 

Instinctief weten de meeste managers wel dat orde en netheid hand in hand gaat met veiligheid, kwaliteit en productiviteit. Medewerkers die de discipline kunnen opbrengen om hun werkplek in goede staat te houden, hebben vaak ook de discipline om gestructureerd te werken volgens de veiligheids- en kwaliteitsvoorschriften. Omgekeerd geldt ook: een werkplek die er niet schoon en netjes uitziet, nodigt niet uit tot gedisciplineerd en gestructureerd werken.

 

Geert Schwering van Caterpillar Logistics, het Veiligste Magazijn van 2008, maakte dat onlangs nog eens duidelijk. Hij ziet in zijn magazijn een duidelijke positieve correlatie tussen orde, netheid, veiligheid, kwaliteit en productiviteit.

 

Voor zover ik weet, is nu voor het eerst aangetoond dat een schone en opgeruimde omgeving invloed heeft op het gedrag van mensen. Afgelopen weekend las ik in de krant dat de Rijksuniversiteit Groningen heeft aangetoond dat mensen in een rommelige omgeving eerder overgaan tot norm- en regeloverschrijdend gedrag.

 

Wat hebben ze gedaan? Medewerkers van de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen hebben zes situaties gecreëerd waarin mensen werden verleid om wet- en regelgeving te overtreden. In één van de situaties werd een envelop half uit de brievenbus gehangen met daarin – duidelijk zichtbaar door het kijkvenster – een briefje van vijf euro. In een omgeving met graffiti op en rond de brievenbus stak 27 procent van de voorbijgangers het geld in eigen zak, in een schone omgeving zonder graffiti was dat slechts 13 procent. In situaties waarin minder ernstig gedrag werd uitgelokt, waren de verschillen nog veel groter.

 

Kortom: orde en netheid werkt echt. Of bent u nog steeds een andere mening toegedaam?

Reageer op dit artikel