blog

Warehouse veilig met intelligente videosystemen

Warehousing

Warehouse veilig met intelligente videosystemen
Warehouse beveiliging met Intelligent Video Surveillance

Videosystemen bestaan vaak uit camera’s die het beeldsignaal doorsturen naar analoge of digitale videorecorders. De beelden hiervan worden achteraf gebruikt als bewijsmateriaal wanneer het incident al heeft plaatsgevonden. Om echter preventief te kunnen inspelen op incidenten is real-time en continue beoordeling van beelden nodig, stelt Remco Laurens van Mactwin Security Group. En dat kan met de technologie van Intelligent Video Surveillance (IVS).

De vraag naar het real-time bekijken van beelden wordt steeds groter. De beveiligingsmanagers van vandaag zijn op zoek naar systemen die continu de videobeelden beoordelen en zo snel mogelijk een alarm genereren wanneer een incident dreigt plaats te vinden. Vervolgens moet het juiste beeldje op het juiste tijdstip op de juiste plaats worden weergegeven en moeten de noodzakelijke en relevante acties in gang worden gezet. Vanzelfsprekend met zo min mogelijk valse alarmen. Met de inzet van mensen is dit vrijwel onmogelijk en dus zijn we aangewezen op nieuwe technologieën.

 

Intelligentie

Intelligent Video Surveillance (IVS) is een dergelijke technologie. Het beeld van de bestaande analoge camera wordt aangeboden aan een IVS-box. Deze box kun je zien als een processor die elke analoge camera converteert in een speciale camera. Hierna worden de beelden geanalyseerd op basis van vooraf ingestelde wensen zoals beweging en histogrammen. Hier worden vervolgens biometrische en wiskundige modellen op losgelaten zodat de IVS-box het beeld ‘begrijpt’. Het begrijpen van het beeld wordt vervolgens gecombineerd met de gebruikersinstellingen zodat de eventueel noodzakelijke acties in gang gezet kunnen worden. Ook zijn er zelflerende IVS-systemen, waardoor de betrouwbaarheid sterk verbetert.

 

Zeer nauwkeurig

De technologie is onwaarschijnlijk nauwkeurig. Zo is het mogelijk om mensen te detecteren die zich maar met 30 centimeter per 5 minuten bewegen. De omstandigheden waaronder mensen zich bewegen, zoals zware regen en sneeuw, doen niet terzake. Het systeem kan lopen, rennen, kruipen of tijgeren onderscheiden en laat zich niet van de wijs brengen door schaduwen of slechte lichtomstandigheden. De IVS-box ziet verder het verschil tussen auto’s, boten, jet ski’s. Ook het achterlaten van objecten wordt perfect geregistreerd. De IVS is in feite een black-box waar je aan de ene kant een camerasignaal in stopt en aan de andere kant Internet Protocol (IP), een gestandaardiseerde techniek voor het zenden en ontvangen van digitaal berichtenverkeer. In de box zelf vindt alle ‘intelligentie’ plaats. Zo wordt een relatief ‘dom’ camerasysteem super intelligent.

 

Analysemogelijkheden
Afhankelijk van het gekozen IVS-systeem zijn ook andere analyses mogelijk. Zo kan een camera worden gebruikt om gedecteerde objecten te volgen, zelfs buiten de ingestelde detectievlakken. Daarna is het mogelijk om ook weer een indringersdetectie uit te voeren. Elke vooraf bepaalde instelling vormt dan eigenlijk een aparte vaste camera met bijbehorende instellingen. Hierdoor is het tevens mogelijk om voertuigen of voorraad te detecteren die bijvoorbeeld te lang of in een verkeerde zone worden geparkeerd of om diefstal of vandalisme te detecteren.

 

Toepassingen logistiek

IVS biedt (grote) warehouses en hun buitenterreinen hoogwaardige en betrouwbare detectiemogelijkheden. Vooral het detecteren van het wegnemen van voorwerpen lijkt voor deze branche een interessante toepassing. Koppeling met al aanwezige andere beveiligingssystemen is geen probleem en de kosten zijn relatief laag.

 

Systeemkeuze

Er zijn verschillende IVS-systemen te koop. Bij de keuze van het voor uw situatie meest geschikte systeem spelen veel factoren. Laat u daarom goed adviseren. Mactwin raadt u aan om in elk geval de volgende systeemkenmerken in uw afweging een rol te laten spelen:

 

  • ‘Probability of Detection’ (POD) versus de ‘False Alarm Rate’ (FAR); wenselijk is een zo hoog mogelijke POD en tegelijkertijd een lage FAR.
  • Standalone, hardware gebaseerd; een goed IVS vraagt veel processorcapaciteit!
  • Implementatie; hoe gaat het systeem om met bestaande camera’s en aansluitingen?
  • Een zelflerend systeem stelt de detectie automatisch bij waardoor het aantal valse alarmen afneemt.
  • Weergave van alarmen; dit kan bijvoorbeeld op een plattegrond zodat je weet waar het alarm is.
  • Lichtsituatie; ‘Field of View’ en stabiliteit van de cameraopstelling; wat zijn situaties waar een systeem niet mee om kan gaan? (sneeuw, wind)
  • Geeft het systeem ook alarm bij video-loss, slecht beeld, slecht zicht, verdraaide of gesaboteerde camera?
  • Integratiemogelijkheden met bijvoorbeeld een Security Management Systeem (SMS)?
Reageer op dit artikel