blog

Voordelen van RFID in de boekwinkel

Warehousing

Boekhandelsgroep Nederland (BGN) opende een nieuwe winkel in Almere, waar boeken op exemplaarniveau RFID-tags dragen. Er is een goede zakelijke ondergrond voor deze investering.

Het inventariseren duurde vroeger een hele dag, en de winkel moest ervoor gesloten worden. Het gebeurde daarom maar één keer per jaar. Nu kan dat vrijwel dagelijks gedaan worden door medewerkers die met een handscanner alle schappen langslopen.

 

In Nederland zorgt het Centraal Boekhuis voor distributie tussen uitgeverij en boekwinkel. Winkels krijgen na bestellen elektronisch bericht zodra een zending onderweg is. Bij binnenkomst in de winkel gaan de dozen met boeken erin door een ‘poortscanner’ en het systeem kan afwijkingen van de bestelling vaststellen zonder dat de dozen geopend worden.

 

In de winkel staan informatiezuilen waarmee klanten naar boeken op zoek kunnen gaan, en het informatiesysteem geeft aan of er exemplaren van een titel aanwezig zijn. Zodra een door een klant besteld boek binnenkomt, gaat er automatisch een sms’je naar die klant. Aan de kassa worden de boeken gescand en de voorraad afgeboekt, en er wordt een ‘kill’ signaal aan de RFID-tags gestuurd; daarmee wordt aan de publieke bezorgdheid over privacy tegemoet gekomen.

 

Met deze toepassing kiest BGN een benadering waarbij enerzijds op het niveau van de winkellogistiek winst wordt geboekt, en anderzijds een deel van de keten (het CB) betrokken is in de implementatie. Wereldwijd zien we een vrij scherpe verdeling tussen ‘closed loop’ en ‘open loop’ implementaties – vanwege het bijzondere karakter van de boekenketen in Nederland (boekhandels zijn mede-eigenaar van CB) was een hybride benadering mogelijk, en BGN heeft daar op een goede manier gebruik van gemaakt.

 

Ralph Goossens

founder RFiD Society

(kennisplatform op gebied van RFID)

ralph.goossens@rfidsociety.org

www.rfidsociety.org

Reageer op dit artikel