blog

Chinese muur van ingevoerde containers

Warehousing

Chinese muur van ingevoerde containers
Import uit China blijft groeien

Het kan niemand ontgaan zijn: de laatste tien jaar is de Nederlandse import van producten uit China dramatisch toegenomen. Terwijl in 1996 de invoer van producten uit China (inclusief Hongkong) nog een bescheiden waarde van 3,7 miljard euro had, is in 2005 deze waarde geëxplodeerd naar 21,0 miljard euro (schatting jan-nov 2005). Het komt neer op een verzesvoudiging van de invoer in tien jaar.

Het aandeel van China in de totale Nederlandse import van 250 miljard euro is inmiddels ruim zeven procent. China is hiermee na Duitsland en België de derde handelspartner van Nederland. De uitvoer naar China blijft hier ver bij achter, en heeft zich in 2005 gestabiliseerd op 3,2 miljoen euro.

 

Forse stijging
Uiteraard was deze stijging ook merkbaar in de haven van Rotterdam. In 2004 is het containervervoer tussen Rotterdam en China (exclusief Hongkong) met maar liefst 42 procent gestegen ten opzichte van 2003. Het totaal aantal containers op het traject Rotterdam – China kwam hierdoor voor het eerst boven de 1 miljoen teu, waarvan er ruim 868.000 teu beladen waren.

De eerste cijfers van 2005 laten zien dat deze sterke groei aanhoudt. De kans is groot dat China Groot-Brittannië in 2005 zal verdringen als de belangrijkste herkomst/bestemmingsrelatie van Rotterdam. Vanuit Rotterdam gaan deze ‘Chinese’ containers voor meer dan vijftig procent over de weg naar bestemmingen in Nederland of het Europese achterland. Dit betekent dat dagelijks meer dan achthonderd vrachtvoertuigen met gemiddeld twee containers naar of van Rotterdam onderweg zijn, gerelateerd aan de handel met China.

 

Wat doen we in Nederland met al deze Chinese import? Een deel van de producten wordt afgezet door winkelketens als Xenos, Kruidvat, V&D, Blokker, Kwantum en Zeeman. Het aandeel van producten “Made in China” in deze ketens is de afgelopen jaren fors opgelopen.

Een voorbeeld uit Amerika: Ted Fishman stelt in zijn boek China Inc. dat circa zeventig procent van de producten, die Wal-Mart verkoopt, deels van Chinese herkomst zijn. Wal-Mart zelf meldde dat de winkelgigant in 2004 voor ruim vijftien miljard euro uit China importeerde (bron: China Daily News), en deze hoeveelheid zal eerder verder stijgen dan dalen.

 

Kansen voor Nederlandse economie
Nederlandse ondernemingen verhandelen een deel van de groeiende Chinese invoer door naar andere landen, of als halffabrikaat gebruikt in productie- of assemblage processen. Ook worden de producten uit China overgeslagen of bewerkt in de vele honderden Europese distributiecentra in Nederland. Het is niet verwonderlijk dat de Chinese bedrijven de mogelijkheden van Nederland als distributieland beginnen te ontdekken. Zo heeft Legend QDI Computers een vestiging in Ridderkerk, BYD Batteries in Rotterdam en
VTech Electronics in Weert. Vanwege de aanwezigheid van de main ports Rotterdam en Schiphol is de verwachting dat het aantal distributiecentra van Chinese bedrijven in Nederland de komende jaren in Nederland zal gaat groeien, hetgeen weer kansen biedt voor de Nederlandse economie.

Reageer op dit artikel