artikel

Sorters zijn rendabel voor groot en klein

Warehousing

Sorters zijn rendabel voor groot en klein
Vanderlande Crossorter 600

Met een automatisch sorteersysteem (sorter) is het mogelijk om efficiënter, sneller en goedkoper orders te verzamelen. Bij voldoende aantallen en regelmatig gebruik laat dit systeem zich in een periode van circa drie jaar terugverdienen. Dat komt goed overeen met de gemiddelde contractperiode tussen een logistiek dienstverlener en een opdrachtgever.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek Magazine op 11 februari 2011.

Een sorter is eigenlijk een automatische orderverzamelaar, die met gemak vele malen sneller orders verzamelt dan een gemiddelde orderverzamelaar dat handmatig kan doen. Dit komt vooral doordat je een hele batch in het magazijn in één keer kunt verzamelen. Tegelijkertijd kan de sorter ook worden gebruikt voor crossdocking. Binnengekomen artikelen worden geteld en vervolgens gesorteerd naar klantbestemmingen en de overgebleven stuks worden gesorteerd op SKU niveau naar een magazijnbestemming. Met een sorteerinstallatie wordt dus multi-tasking mogelijk, werk je veel efficiënter en spaar je veel en duur betaalde mankracht uit. Een sorter wordt ook nooit moe en dat komt de uitleversnelheid ten goede. Een goed afgestelde sorter maakt in principe ook geen fouten en dat verhoogt de leverbetrouwbaarheid en klantentevredenheid en voorkomt tegelijkertijd dure retourstromen vanwege foute leveringen. Daarmee lijkt de sorter alleen maar voordelen te bieden, maar toch heeft lang niet iedereen zo’n indrukwekkende machine in huis. De verklaring daarvoor is hoofdzakelijk gelegen in het ‘hoge’  investeringsbedrag, dat binnen een redelijke periode moet worden terugverdiend. Daarbij speelt ook de achterhaalde perceptie dat een sorter alleen is weggelegd voor grootschalige, kapitaalkrachtige logistieke ondernemingen. Hiertoe behoren onder andere grote logistiek dienstverleners met webwinkels zoals: Bol.com, DocData, Centraal Boekhuis en Office Depot, maar ook internationale luchthavens en grote post- en pakketverwerkers, zoals Belgische Post (foto, Vanderlande), TNT, DPD en UPS, die met gemak 500.000 pakketten per dag op een sorter verwerken. De praktijk wijst echter uit dat ook in verhouding wat kleinschaliger logistieke ondernemingen hun voordeel doen met deze automatische sorteerinstallatie.

 

 

 

Uiteraard blijven ook de diverse leveranciers van sorters voortdurend werken aan verbeteringen. Hieronder volgt een greep uit enkele recente innovaties en noviteiten.

 

Costo

 

Costo shoesorter

 

Dematic

 

Dematic bagagesorter

 

 

Dematic crossbeltsorter

 

 

Dematic crossbeltsorter (onderaanzicht)

 

Equinox

 

Equinox combisorter

 

Eurosort (Distrisort)

 

Eurosort combitray voor splittraysorter

 

Optimus

 

Optimus ASA sorter

 

 

Optimus ASA sorter invoerbordes

 

SSI Schaefer 

 

SSI hangbaansorter voor kleding

 

 

SSI sorteromloop

 

 

SSI Roller Switch

 

 

SSI uitvoerbanen

 

 

SSI expeditie uitvoerbanen

 

Vanderlande

 

Vanderlande crossorter 600

 

 

Vanderlande crossbeltsorter 1500

 

 

Vanderlande Exprexorter (tilttray)

 

 

Vanderlande Paxsorter (pop-up)

 

 

Vanderlande Posisorter (shoesorter)

 

 

Vanderlande Truxorter (pop-up)

 

Van Riet

 

Van Riet pop-up sorter

 

 

Van Riet shoesorter

 

 

Van Riet verticale sorter

 

Vermeulen (Beumer)

 

Vermeulen tilttraysorter (Beumer)

 

 

Vermeulen combinatie belttray en tilttraysorter (Beumer)

 

Return On Investment

“Vooral de logistiek dienstverleners hikken vaak tegen de Return On Investment (ROI) aan”, stelt Jack de Bruijn van Optimus Sorter Technology. Dat is volgens hem logisch, want juist zij hebben veel te maken met korte en onzekere contractperiodes van circa drie jaar, waarbinnen iedere investering zich moet hebben terugverdiend. “Bovendien wil de één de kosten verlagen door minder mensen in te schakelen, terwijl de ander juist met de bestaande bezetting een beduidend hogere productiviteit met minder pickfouten, zonder onnodig dure retourstromen wil realiseren. Met de juiste sorterkeuze is dat allemaal mogelijk”. Als je per jaar anderhalf tot twee miljoen stuks moet sorteren en je moet daar een investering voor doen van circa 3,5 tot 4 ton, waarmee je vervolgens 3 tot 5 FTE’s kan besparen, dan kan dat beslist een goede ROI opleveren volgens de Bruijn. Daarbij gaan onder andere de leverbetrouwbaarheid en leversnelheid omhoog en als je te maken hebt met retouren kan de sorter daar ook voor ingezet worden. Een sorter hoeft beslist niet dagelijks te worden gebruikt om rendabel te zijn. Dat is volgens De Bruijn een andere misvatting. “Veel logistiek dienstverleners en winkelketens kennen piekperiodes. Bij voorbeeld de mode- en kledingbranche rondom de nieuwe zomer- en wintercollectie. Hiervoor huren deze bedrijven vaak tijdelijk personeel in om de piek op te vangen. Dat zijn maar twee piekperiodes in het jaar, waarbij het sorteersysteem slechts gedurende een paar maanden op maximale capaciteit draait, terwijl de sorter de rest van het jaar minder frequent en intensief wordt ingezet. Ook hier is een acceptabele ROI te realiseren.”

 

Foutloos

Vrijwel iedere sorter biedt een levernauwkeurigheid van nagenoeg 100 procent. Als er al een fout is, betreft het bijna altijd een ‘no-read’ van een beschadigde productbarcode door de stationaire barcodelezer, waardoor de sorter dat product eenvoudigweg niet – en dus ook niet verkeerd – kan uitsorteren. Doorgaans gaat zo’n incidentele ‘no-read’ bestelling automatisch een aantal malen in de herhaling langs de vast opgestelde scanner boven de sorterbaan en wordt uiteindelijk via een ‘no-read’ chute uitgevoerd voor handmatige verwerking.

 

Sorterkeuze

Er is een heel scala aan sortermerken en typen voor verschillende productgroepen  op de markt verkrijgbaar met oplopende capaciteiten en prijskaartjes. De kostprijs wordt hoofdzakelijk bepaald door het aantal vereiste uitgangen (chutes) en de daaraan gekoppelde baanlengte en de verwerkingscapaciteit. De transportsnelheid is slechts een onderdeel van het geheel en hangt af van de artikelsoort op het systeem, waarbij 60 m/min een veel voorkomende gemiddelde snelheid is. De theoretische verwerkingscapaciteit ligt tussen de 1.000 tot 28.800 items per uur. Deze verwerkingscapaciteit is afhankelijk van vele factoren, zoals: baanlengte, baan snelheid, aantal in- en uitgangen en productdimensies. Zo zijn de maximale productafmetingen en het gewicht mede bepalend voor de sorterkeuze. Daarbij vergen breekbare artikelen een ander type sorter en behandeling dan minder kwetsbare producten. Bij een tilttray sorter bij voorbeeld kantelt de ladingdrager, waardoor het product in de chute valt en daardoor kan beschadigen. Bij een belttray sorter en een pusher sorter wordt het product heel gelijkmatig zonder schokken in de chute geschoven. Ook kunnen producten soms niet te klein en te licht zijn, anders vallen ze bij hoge snelheid in de bocht van de sorter.

 

Type Werking Voordelen Nadelen Toepasbaarheid
Shoesorter

 

 

Geleidelijk maar met hoge snelheid wordt het product met glijschoentjes  van een (vaak aluminium) lamellenband geschoven Zeer robuust

 

Hoogste capaciteit voor line sorter

 

Product-

vriendelijk

 

Breed spectrum aan producten sorteerbaar

 

Compacte bouw

 

Hooogste betrouwbaarheid

 

Relatief hoge investering

 

Pas rendabel bij hogere sorteercapaciteit

 • Pakketten

 

 • Batchsortering van volle dozen

 

 • Kratten

 

 • Versproducten
Tilttray sorter

 

 

De lastdrager kantelt in de richting van de uitsorteerbaan,  waardoor het product eraf glijdt Hoge capaciteit

 

Breed spectrum aan producten sorteerbaar

 

Geluidarm

 

In veel afmetingen leverbaar

Product moet redelijk stabiel zijn en goed zijn verpakt

 

Relatief brede uitgang nodig i.v.m. curve tijdens uitsorteren

 • Post

 

 • Pakketten

 

 • Postorder

 

 • Multimedia

 

 • Cosmetica

 

Splittray sorter

(Bombbay sorter)

 

 

Twee (of meer) lastdragers vallen open, waardoor het product valt Hoge capaciteit

 

Breed spectrum aan producten sorteerbaar

 

Veel sorteerlocaties

Grotere kans op beschadiging van kwetsbare producten
 • Boeken

 

 • Multimedia

 

 • Post

 

 • Pakketten

 

 • Kleding

 

Crossbelt sorter

 

 

Lastdragers zijn transportbanden die producten ‘uitschieten’ Compacte bouw

 

Hoge nauwkeurigheid bij sorteren

 

Hoge capaciteit

 

Ook geschikt voor lastige producten
(foliezakjes)

 

Geluidarm

Grote en zware producten zijn lastig te sorteren

 

Hogere investering

 • Kleding

 

 • Multimedia

 

 • Verse levensmiddelen

 

 • Pakketten

 

 • Post
Pop-up sorter

 

 

Omhoogkomende rollen of wieltjes geleiden de producten naar de uitsorteerbaan Relatief lage investering

 

Flexibel inzetbaar in kleine units (qua uitsorteerbanen)

 

Tweezijdig sorteren mogelijk

Product moet stabiel zijn en een goed grondvlak hebben

 

Beperkte capaciteit

 • Bakken

 

 • Pakketten

 

 • Post

 

 • Dozen/boxen

 

 • Multimedia

 

 • Boeken
Pushersorter

 

 

Producten worden  van de band geduwd Zeer lage investering

 

Overal inzetbaar

Relatief grote kans op beschadiging product

 

Beperkte capaciteit

 • Dozen/boxen

 

 • Lege kratten
Bagage sorter

 

 

Speciale lastdragers sorteren de bagage via het tilttray principe Geschikt voor grote diversiteit bagage

 

Hoge betrouwbaarheid

Kans op storingen door riemen en hengsels bagage
 • Bagage
Verticale sorter

 

 

Door verschillende transportbanen, die in elkaars verlengde liggen, in hoogte te verplaatsen, worden de producten uitgesorteerd Geschikt voor álles wat te transporteren is

 

Zeer betrouwbaar

Hoogte nodig

 

Beperkt aantal uitsorteer-richtingen

(max. 4)

 

Relatief hoge investering

 • Bagage

 

 • Pakketten

 

 • Voorsorteren in bv. warehouses
Optisorter

(pusher-arm)

 

 

 

Carrousel van trays. Elke tray heeft een arm die het product op het gewenste moment actief van de tray af duwt Zeer veelzijdig inzetbaar ook voor kleine en platte  producten.

 

Producten worden actief uitgeduwd.

 

Rendabel bij lage aantallen

 

Multilevel sorter

 

Tweezijdig sorteren

 

Niet voor zware producten
 • Schoenen dozen
 • Kleding
 • Cosmetica
 • Multi media
 • Post
 • Dozen
 • Kratten
 • Levensmiddelen
Wingsorter

 

 

Carrousel van trays (wing). Bij elk uitsorteerpunt kan een stopper geactiveerd worden, waardoor het product gesorteerd wordt. Meerdere producten per tray mogelijk.

 

 

Rendabel bij lage aantallen

 

 

 

 

Hoogtebeperking voor te sorteren producten

 

Geen breekbare producten

 • Kleding
 • Multi media
 • Post
 • Boeken

Passen en meten

Het optimaliseren van een sorteerproces gaat verder dan het selecteren en implementeren van een sorter.

Om tot een geschikte keuze te komen, dient eerst een gedegen analyse van het productgamma te worden gemaakt. Welke typen producten worden gesorteerd? Wat zijn de afmetingen en gewichten van die producten? Hoe zijn ze verpakt? Etc. Vervolgens wordt een capaciteitsanalyse gemaakt. Hierbij wordt een verwachtingspatroon opgesteld voor de sorter. Factoren die hierop invloed uitoefenen, zijn het aantal te sorteren producten, eventuele pieken in het productieproces en de wijze van verzamelen.
Pas als hiervan een duidelijk beeld is, kan worden gekeken welk type sorter eventueel geschikt is voor het proces. Vervolgens wordt bekeken of die sorter past binnen het investeringsplaatje en wat de consequenties zijn van de integratie van de sorter in de logistieke operatie. Past de gekozen sorter niet, dan wordt er gekeken welke concessies er gemaakt dienen te worden.
Loop of line?

Sorteerinstallaties zijn onder te verdelen in twee hoofdgroepen: loop sorters, of circulaire sorters en line sorters. De eerste groep wordt steeds gevormd door een aantal lastdragers, die alsmaar dezelfde lus doorlopen. Nadat de producten op een loop sorter zijn ingevoerd doorlopen ze de lus totdat ze worden uitgesorteerd. Om de capaciteit van deze sorters te optimaliseren worden meestal meerdere strategisch gepositioneerde invoerpunten in de installatie geïntegreerd.

 

Line sorters worden, zoals de naam al doet vermoeden, gekenmerkt door een lineaire lay-out. Producten worden aan het begin van de lijn ingevoerd en langs de transportbaan uitgesorteerd. Belangrijke voordelen van de line sorters ten opzichte van de loop sorters zijn de relatief lagere investering (over het algemeen minimaal twintig procent goedkoper) en de veelal compactere bouw. Loop sorters bereiken daarentegen hogere capaciteiten, waardoor de kosten per gesorteerde eenheid weer lager zijn. Bovendien moeten bij een line sorter de producten die niet konden worden uitgesorteerd (bijvoorbeeld omdat de uitsorteerbaan vol is) opnieuw worden ingevoerd. Daarvoor zijn dan extra aanpassingen noodzakelijk.
Maar ook binnen beide hoofdgroepen is de keuze groot. Een grote variëteit aan typen sorters biedt voor iedere toepassing meerdere sorteertechnieken. Zo zijn er splittray sorters, tilttray sorters, kam sorters, shoe sorters, crossbelt sorters, en nog diverse andere sorters. Elk type heeft zijn eigen kenmerkende werking, voor- en nadelen en toepassingsgebieden.
Capaciteitsvraagstukken

De capaciteit, die door de leveranciers wordt opgegeven, is berekend op basis van een permanente invoer. In de praktijk ligt het maximum echter veelal rond de 80 tot 85 procent, omdat nooit een aan- en afvoer van 100 procent wordt gegarandeerd.  Toch kan de capaciteit van een sorteerinstallatie wel degelijk worden beïnvloed, bijvoorbeeld door bottlenecks in de aan- en afvoerstromen te voorkomen, rekening te houden met de doorlooptijden en orderverwerkings- tijden van producten en met pieken in het logistieke proces.

Zorg er daarom altijd voor dat de capaciteit van de aan- en afvoerbanen hoger is dan die van de sorter zelf. Maar pas op met het inbouwen van buffers. Te grote buffers betekenen alleen maar extra kilometers transportbaan. En dat werkt niet. Een buffer van een à twee minuten is doorgaans nog net betaalbaar.
Bij de aanvoer van sku’s dient te worden gelet op de benodigde volumes. Als grote volumes per sku aangevoerd moeten worden, kan overwogen worden of complete pallets aan te voeren en af te stapelen of gebruik te maken van pick-to-belt. Snellopende producten worden dan rechtstreeks op een band gezet en automatisch naar de sorter gebracht. In beide gevallen wordt de individuele doos slechts een keer in de hand genomen. Bij kleine volumes per sku is het picken weinig werk en kan er veel worden meegenomen naar de sorter. Manueel picken en batchgewijs aanvoeren is dan de meest voor de handliggende optie.
Bewust langzamer

Bij Centraal Boekhuis in Culemborg is onder meer gekeken naar het inpakken van de losse boeken ná het uitsorteren, maar ook naar de gevolgen die de implementatie van de sorter heeft voor het voortraject.

In de oude situatie vielen de boeken in een doos en moest er veel onnodig worden omgepakt om beschadigingen te voorkomen en de dozen optimaal te vullen. Nu worden de boeken als het ware in een rij uitgesorteerd en hoeft er niet meer omgepakt te worden. Dat scheelt twee fte’s.

Met de splittray sorter bereikt Centraal Boekhuis een capaciteit van plusminus 12.000 stuks/uur. Terwijl de installatie is aangeschaft voor 13.500 stuks/uur. “Maar die capaciteit is natuurlijk ook sterk afhankelijk van een aantal factoren. Storingen, slechte barcodes ondeugdelijke verpakkingen; het zijn stuk voor stuk elementen die roet in het eten kunnen gooien. Maar bijvoorbeeld ook het aantal lege uitgangen bepaalt de uiteindelijke capaciteit. Als dat aantal laag is, moeten de producten een langere weg afleggen over de sorter.
Topprestaties

Dat er ondanks invloedfactoren gigantische prestaties haalbaar zijn, bewijst Free Record Shop tijdens de piekperiode. Daar zaten dagen bij waarop in één dag 220.000 stuks werden gesorteerd. De sorter, geleverd door Distrisort, biedt voordelen. De investering van anderhalf miljoen euro in een sorter levert FRS een besparing op van ongeveer twintig fte’s, het foutenpercentage is gedaald met circa dertig procent en de arbeidsomstandigheden zijn sterk verbeterd. Zo is het geluidsniveau van de nieuwe sorter lager dan 65 dB.”

De keuze voor een juiste sorter legt dus zeker geen windeieren. Alleen moeten er wel de juiste afwegingen worden gemaakt. En dat is een kwestie van grondig en gedegen te werk gaan.

 

 

Reageer op dit artikel