artikel

ATS verzamelt volautomatisch bakken en kratten

Warehousing

ATS verzamelt volautomatisch bakken en kratten
Witron ATS volautomatisch orders verzamelen

Het Automated Tote System (ATS) van de Duitse magazijnautomatiseerder Witron maakt volautomatische orderverzameling van zowel bakken als –drankenkratten mogelijk. De ATS sluit goed aan op hun bestaande, geautomatiseerde orderverzamelsystemen.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 27 augustus 2010.

Wie gebruikt het?

Het ATS is vooral geschikt voor groothandels en distributiecentra binnen de levensmiddelenbranche die versgekoelde AGF- en visproducten in bakken aan de retail leveren. De Spaanse supermarktketen Mercadona is de eerste die van dit orderverzamel- en consolidatiesysteem gebruik maakt.

 

Hoe werkt het?

Bij Mercadona worden uit een –assortiment van ongeveer 330 –versartikelen per dag meer dan 100.000 bakken – die identieke –producten bevatten – foutloos –verzameld en per filiaal op orderpallets gestapeld en uitgeleverd. Bij de ontvangst van de goederen vindt centraal een eenmalige identificatie van de bakken plaats. Na het afschuiven van de stapels van de inkomende pallet en het daaropvolgende separeren, slaan hoogdynamische kranen, zogenaamde Picking-Mini-Loads (PML), de bakken op voor tussenbuffering in een miniload. Ter verhoging van de systeemcapaciteit kunnen ook stacks – d.w.z. meerdere bakken boven elkaar – gelijktijdig worden opgeslagen en getransporteerd. De PML`s zorgen ook voor de uitslag van de bakken op filiaalbasis. –Iedere PML kan per rit tot vier bakken gelijktijdig opnemen.

 

Hoe palletiseer je?

De uitgeslagen bakken gaan naar een stapelinrichting, waar alle bij een klantenorder behorende containers gemechaniseerd op elkaar worden gestapeld en daarna op een pallet worden geschoven. Het gebruik van verschillende bak- en kratformaten op een pallet is zonder –problemen mogelijk. Specifieke wensen zoals de aflaadvolgorde in het filiaal, de maximale vullingsgraad of de beladingshoogte zijn klantspecifiek instelbaar. Ook de samenstelling van pallets met twee verdiepingen is mogelijk.

 

Nog andere toepassingen?

De ATS kan volgens hetzelfde principe naast bakken ook –drankenkratten hanteren. Het verschil zit in productgewicht en formaat. Frisdranken en bier worden per merk op pallets aangeleverd. Op klantenniveau wordt daar met de ATS een mix op een enkele drager van gemaakt. Dat is een arbeidsintensief, duur en zwaar karwij als dat handmatig moet worden gedaan. Bij binnenkomst worden de kratten automatisch van de aanvoerpallets getild, gesepareerd en via een rollenbaan in lijn naar de PML gevoerd. Daar worden de kratten volgens de klantenbestelling geselecteerd en gecombineerd samengesteld op een verzendpallet.

Alles volautomatisch.

   

Wat zijn de voordelen?

Geautomatiseerde procesketen in het gehele systeem en geen –personeelintensief ompakken en verzamelen meer nodig. Honderd procent foutloze orderverzameling in de miniload. Samenstelling van filiaalgeoriënteerde verzendingseenheden volgens klantspecifieke eisen. Geen fysieke markering en controle van de transporteenheden meer nodig, door indirecte tracking. Modulaire en compacte bouwwijze.

Reageer op dit artikel