artikel

Veiligheid ten voeten uit

Warehousing

Veiligheid ten voeten uit
2. Veiligheid ten voeten uit

Uit de meldingen van de Arbeidsinspectie blijkt elk jaar opnieuw dat vooral voeten en onderbenen het zwaar te lijden hebben in de logistiek. Platte tenen, gebroken middenvoetsbeentjes, verbrijzelde enkels en onderbenen, de lijst staat er vol mee.

 

Goederen vallen van pallets, pallets vallen van een hoogte, mensen worden door trucks aangereden of ze stappen verkeerd of te vroeg af waarna hun eigen truck tegen de voet tot stilstand komt. Daarnaast bestaat het leed van het trappen in spijkers van kapotte pallets, het uitglijden over vochtige of vette plekken etc. Veel van de voetproblemen zijn te voorkomen -of zijn tenminste minder ernstig- als het ‘slachtoffer’ werkschoenen had gedragen. Dankzij het stevigere materiaal, de robuuste neus, een harde ondoordringbare en oliebestendigde zool is het veiliger werken.

De werkgever is via de Arbowet verplicht te zorgen voor veilige werkomstandigheden. Logisch dus dat een onderneming (op aanraden van het Vela-Keur Bedrijfslogistiek) onlangs veertig paar werkschoenen aanschafte. De werknemer is volgens de Arbowet verplicht de schoenen ook te gebruiken. Zo blijven ze samen op goede voet met de veiligheid in het magazijn. 

Reageer op dit artikel