artikel

Juryrapport en beeldverslag Akzo Nobel Coatings

Warehousing

Juryrapport en beeldverslag Akzo Nobel Coatings
Het Veiligste Magazijn

Hieronder vindt u het officiële juryrapport van Akzo Nobel Coatings, nummer drie in de verkiezing van het Veiligste Magazijn. Helemaal onderaan treft u een fotoreportage over het magazijn van Akzo Nobel aan.

De jury van het Veiligste Magazijn 2007 heeft Akzo Nobel Coatings uit Wapenveld voorgedragen voor de prijs Veiligste Magazijn van Nederland.

 

De jury is erg te spreken over de wijze waarop de medewerkers van Akzo Nobel Coatings betrokken worden bij het veiligheidsbeleid. Het management van het magazijn heeft geprobeerd een cultuur te creëren, waarin alle medewerkers zich vrij voelen om schades of ongevallen te rapporteren, collega’s aan te spreken op onveilig gedrag en onveilige situaties aan te kaarten. Gezien de voorbeelden – een extra spiegelbol, een extra noodstop, folie op de ramen om verblindend zonlicht te weren – zijn ze daarin geslaagd.

 

Alle medewerkers worden via talrijke informatieborden uitgebreid geïnformeerd over de prestaties in het magazijn, ook als het gaat om veiligheid en gezondheid. Iedereen is actief betrokken bij de implementatie van de 5S-methode, die voor meer orde en netheid op de vloer moet zorgen. Op informatieborden is in woord en beeld de voortgang te volgen.

 

Voorts is elke medewerker verantwoordelijk voor de orde en netheid in een deel van het magazijn. Met behulp van auditformulieren controleren de medewerkers elkaars prestatie op dat gebied.

 

Voor extra motivatie zorgt de prestatiebeloning, waarbij de medewerkers ook worden afgerekend op schoon, veilig en gezond werken.

 

Ook in het magazijn zijn verschillende maatregelen genomen die veilig en gezond werken bevorderen. Pallets worden geseald voordat ze het magazijn ingaan. Voor de handling van zware vaten is een tilhulp aangeschaft. Bij het orderverzamelen van pallets op de eerste ligger, dienen volgens de procedures de pallets eerst op de grond geplaatst te worden. De jury vraagt zich echter af of dat in de praktijk daadwerkelijk in alle gevallen gebeurt.

 

De jury maakt zich zorgen om het verhoogde laadperron in het magazijn. Omdat buiten het magazijn geen ruimte was voor een laadkuil, is in het magazijn het laadperron een meter hoger gelegd dan de rest van de vloer. Dat zorgt voor potentieel onveilige situaties. Medewerkers met of zonder elektrische pallettruck lopen elke dag opnieuw het risico om van het laadperron af te vallen.

 

Het management heeft geprobeerd om het laadperron met reling en paaltjes zo goed mogelijk te beveiligen. Niettemin denkt de jury dat een bouwkundig veiligere oplossing mogelijk was geweest.

 

De jury

 

[fotoalbum]

 

Bekijk ook:

Reageer op dit artikel