artikel

Welke orderverzamelmethoden zijn er?

Warehousing

Stelt u zich voor: u start een nieuw bedrijf, legt een voorraad aan en slaat de artikelen op in een magazijn. Dan komt de eerste order binnen, al snel gevolgd door een tweede en een derde. Hoe gaat u die orders verzamelen?

 

Volgens René de Koster luidt het antwoord: sequentieel verzamelen per order. Daarmee bedoelt de hoogleraar logistics and operations management van de Erasmus Universiteit dat een orderpicker de complete order verzamelt, verpakt en afwerkt en dan pas met de volgende order aan de slag gaat. “Dat is de meest eenvoudige methode. Voor bedrijven die net zijn opgestart en nog geen grote aantallen orders en grote assortimenten hebben, vol-staat die prima.”

 

Signalen opvangen

Als het aantal orders, het aantal orderregels of het assortiment toeneemt, komt er echter een moment dat deze simpele methode niet meer de meest efficiënte manier van orderpicken is. De kunst van een logistiek manager is om de signalen op te vangen waaruit dat blijkt: het werk is niet op tijd af of de doorlooptijd is erg lang, of de orderpickers lopen elkaar in de weg.  

 

Sequentieel of parallel

De Koster hanteert twee tweedelingen om de meest gebruikte manuele orderpickmethodes te onderscheiden. De eerste is die tussen sequentieel en parallel orderverzamelen. Bij sequentieel orderverzamelen worden één of meerdere orders compleet gepickt en afgewerkt door één persoon, of eventueel door meerdere personen waarbij de order wordt doorgegeven. Bij parallel orderverzamelen werken meerdere personen tegelijk aan deze orders. Het voordeel hiervan is dat één persoon niet het hele magazijn door moet en de loopafstanden beperkt blijven.

 

Per order of per artikel

De tweede deling is die tussen het verzamelen per order of het verzamelen per artikel of verzamelorder. In het eerste geval werken één of meerdere personen een order compleet af, voordat ze met de volgende beginnen. In het tweede geval worden alle orderregels van de orders op een hoop geveegd en daarna per artikel of per zone opnieuw ingedeeld in batches of verzamelorders. Elke persoon pickt één batch en eigenlijk dus maar een beperkt deel van de oorspronkelijke order. Ook dit heeft als voordeel dat de loopafstanden beperkt zijn. Aan het eind worden die deelorders echter wel weer samengevoegd oftewel geconsolideerd.

 

Vier factoren

Welke orderpickmethode is nu geschikt voor welk magazijn? De Koster doet met zijn team veel onderzoek naar orderpicken. Hij onderscheidt vier factoren die van grote invloed zijn op de best passende orderpickmethode:

* het aantal orders per dag

* het aantal orderregels per order

* het assortiment 

* de karakteristieken van de goederen.

 

Karakteristieken goederen

Sequentieel verzamelen per order werkt goed als het aantal orderregels per order niet te groot is. Groeit dit aantal per order en blijft het assortiment beperkt, dan wordt batchpicking interessant. “Is het aantal orders te groot dan krijg je een consolidatieprobleem”, zegt De Koster. De karakteristieken van de goederen spelen een rol omdat die vaak gevolgen hebben voor de opslagmethode. Volumineuze artikelen zullen in palletstellingen of soms zelfs op grondlocaties liggen. Het kleingoed is vaak opgeslagen in legbordstellingen. In magazijnen met verschillende opslagmethodes is parallel orderpicken al snel de meest praktische oplossing, al is het alleen maar omdat er verschillende intern transportmiddelen worden ingezet.

De Koster benadrukt echter dat algemeen geldende regels eigenlijk niet zijn op te stellen. “Daarvoor spelen er in de praktijk te veel factoren door elkaar. Als bijvoorbeeld verschillende opslagsystemen met elkaar worden gecombineerd, wordt het al gauw erg ingewikkeld.”

Reageer op dit artikel