nieuws

Kwart webshops ziet midden-Limburg als e-fulfilmentregio van Europa

Supply chain 828

Bijna de helft van de Nederlandse webshops associeert Midden-Limburg met e-fulfilment en een kwart van de webshops beschouwt de regio zelfs als dé e-fulfilmentregio van Europa. Dat blijkt uit een grootschalig marktonderzoek dat recent is uitgevoerd in opdracht van e-Fulfilment Hub.

Kwart webshops ziet midden-Limburg als e-fulfilmentregio van Europa

Onderzocht is welke behoeften webshops hebben als het gaat om e-fulfilment en hun visie op Midden-Limburg als e-fulfilmentregio. De resultaten van het onderzoek zijn door e-Fulfilment Hub in december op hun eindejaarsseminar gepresenteerd. e-Fulfilment Hub is een collectief van Limburgse ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen. Samen met marktonderzoeksbureau Markteffect hebben zij een uitgebreid marktonderzoek uitgevoerd onder kleine- tot middelgrote Nederlandse webshops, 183 in totaal. Na een 0-meting eind 2016 hebben zij een zogenaamde ‘twee-meting’ uitgevoerd in 2018 om te onderzoeken of de wensen van webshops op het gebied van e-fulfilment zijn veranderd en of zij anders tegen Midden-Limburg kijken dan in 2016.

 

E-fulfilment: dit is het dit zijn de feiten


E-fulfilment. Wie zijn de spelers, waar liggen de grootste uitdagingen en hoe kun je die aanpakken? Analyse, achtergrond en praktische oplossingen over misschien wel de snelst groeiende tak in de logistieke sector.

Zo staat het ervoor >>>

 

Webshops kiezen vaker uitbesteden logistiek

Door de steeds hogere verwachtingen van consumenten en de toenemende concurrentiedruk (ook vanuit het buitenland) wordt logistiek steeds belangrijker voor webshops. Veel webshops stellen zichzelf daarom de vraag of zij hun fulfilment in eigen hand moeten (en kunnen) houden of dat zij dit beter kunnen uitbesteden. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat steeds meer webshops kiezen voor het uitbesteden van één of meer e-fulfilmentprocessen aan gespecialiseerde dienstverleners. Zo besteedt 71% van de respondenten één of meerdere processen uit, beduidend meer dan tijdens de 0-meting toen dit nog minder dan de helft (46%) bedroeg. Verder verwachten veel webshops in de toekomst (meer) deelprocessen te gaan uitbesteden; 40% stelt het transport van inkoop naar opslag en/of van opslag naar de klant in de toekomst mogelijk uit te besteden en ongeveer één op de drie overweegt de opslag van producten uit te besteden.

 

Midden-Limburg geschikt als e-fulfilmentregio

Roy Lenders

Roy Lenders

Uit het onderzoek blijken snelheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en betaalbaarheid de belangrijkste behoeften bij het uitbesteden van e-fulfilmentprocessen. Omdat snelle en betrouwbare belevering cruciaal zijn, zoeken veel webshops naar een strategisch goede locatie voor e-fulfilment. Het onderzoek bevestigt dat Midden-Limburg één van de meest ideale regio’s voor het uitbesteden van (internationale) e-fulfilment is. Eén op de drie webshopeigenaren beschouwt Midden-Limburg namelijk als dé e-fulfilmentregio voor pan-Europese logistiek (in 2016 was dat 12%) en bijna de helft associeert Midden-Limburg met e-fulfilment; een forse stijging ten opzichte van de 21 procent in 2016. Dankzij de gunstige ligging, de beschikbaarheid van arbeidskrachten en de hoge concentratie van e-fulfilmentbedrijven en bedrijventerreinen belegt al 31 procent hun e-fulfilment in Midden-Limburg en overweegt bijna de helft van de webshops hun e-fulfilment in de toekomst hier uit te besteden. “Een belangrijke drijvende kracht achter de verbeterde positie van Midden-Limburg is e-Fulfilment Hub”, legt Roy Lender uit, één van de initiatiefnemers. “Uit het onderzoek blijkt dat al 47 procent van de doelgroep bekend is met ‘het merk’ e-Fulfilment Hub en dat het merk volgens bijna driekwart (73%) goed past bij de regio Midden-Limburg.”

Lenders concludeert dat e-fulfilment voor meer webshops een kernonderdeel van hun dienstverlening en een groeiend aantal webshops overweegt hun e-fulfilment uit te besteden aan een gespecialiseerde partij. “Zeker voor Midden-Limburg liggen hier kansen, want de regio wordt door één op de vier webshops gezien als dé e-fulfilmentregio voor pan-Europese logistiek.”

 

Reageer op dit artikel