nieuws

Eerste importaangifte in nieuw douanesysteem Verenigd Koninkrijk een feit

Supply chain 794

Descartes heeft met haar software succesvol de eerste importaangifte in het nieuwe douaneaangiftesysteem Customs Declaration System (CDS) van de Engelse douanedienst – Her Majesty’s Revenu and Customs (HMRC) – mogelijk heeft gemaakt.

Eerste importaangifte in nieuw douanesysteem Verenigd Koninkrijk een feit

CDS is het nieuwe systeem voor het beheren van douaneaangifteformulieren voor import en export van en naar het Verenigd Koninkrijk. CDS vervangt het oude CHIEF-systeem (Customs Handling of Import and Export Freight). In aansluiting op de technische lancering van CDS in augustus 2018 werkte Descartes nauw samen met het Britse HMRC om Descartes-klanten klaar te stomen om declaraties via het nieuwe systeem in te dienen. De Brexit eerst afwachten is daarvoor niet nodig. CDS is iets dat volgens Descartes hoe dan ook moet gebeuren, ongeacht of er een harde, zachte of geen Brexit komt. De enige vraag die overeind blijft is of een in de EU gevestigd bedrijf toegang zou moeten hebben tot CDS, na een eventuele Brexit.

Samenwerking Engelse douanedienst

Nu de eerste succesvolle aangiftes op 3 september 2018 werden gedaan, richt Descartes zich op het helpen van bedrijven met de overstap op CDS. “De verschillen tussen CDS en CHIEF zijn niet alleen van technische aard, maar gaan ook over de regels en datavereisten om te voldoen aan de EU Union Customs Code (UCC)”, aldus Martin Meacock, Director eCustoms Product Management van Descartes. “We hebben nauw samengewerkt met zowel de Engelse douanedienst als onze klanten om aan die vereisten te kunnen voldoen. Binnenkort introduceren we nieuwe features om de functionaliteit van CDS-import en -export in toekomstige releases te ondersteunen.”

Wijzigingen in regelgeving bijhouden

De combinatie van de cloudoplossing van Descartes op het gebied van douane-compliance en het logistieke messaging-netwerk – het Descartes Global Logistis NetworkTM – helpt organisaties data te verzamelen en te verwerken, waar douane- en belastingautoriteiten om vragen. Descartes houdt continu wijzigingen in de regelgeving van deze overheidsinstellingen, zoals de UCC, in de gaten. Zo helpt het bedrijf klanten douaneaangiften op een efficiënte manier te verwerken zonder verstoring van de internationale goederenstroom.

Lees ook: Douanesoftware aanschaffen? Hier moet je op letten!

Reageer op dit artikel