nieuws

Recordverlies Blokker ondanks forse (logistieke) reorganisatie

Supply chain 4089

Blokker holding schrapte vorig jaar een groot aantal merken en winkels. Ook de logistiek is aangepast. Het mocht niet baten. Blokker leed in 2017 het grootste verlies in de historie van het bedrijf.

Recordverlies Blokker ondanks forse (logistieke) reorganisatie

Blokker Holding is vorig jaar wederom diep in de rode cijfers beland. Het winkelconcern had te maken met hoge kosten vanwege een reorganisatie en herstructureringen. Ook afboekingen en tegenvallende prestaties bij alle winkelformules van de houdstermaatschappij van onder meer winkelketen Blokker deden een duit in het zakje.

Sluiting dc

Ook op logistiek gebied ging de bezem door het bedrijf. Blokker sloot zijn distributiecentrum in Mijdrecht. De distributieactiviteiten voor Blokker zijn overgeheveld naar Geldermalsen. De operatie voor de Big Bazaar winkels zijn uitbesteed aan een logistieke dienstverlener.

 

Lees ook
Gammele logistiek nekt Blokker

 

Acties die niet tot betere cijfers hebben geleid. Blokker boekte in 2017 een recordverlies. Het concern zette een verlies in de boeken van 344 miljoen euro, waarvan 154 miljoen euro door de onderneming als eenmalige herstructureringskosten wordt omschreven. Het resultaat was een jaar eerder nog 180 miljoen euro negatief. Het bedrijfsresultaat (ebitda) ging van een min van 142 miljoen euro naar 231 miljoen euro negatief.

De opbrengsten daalden bij Blokker Holding van bijna 2 miljard euro naar circa 1,6 miljard euro. Die daling is grotendeels te verklaren door het wegvallen van de verkochte ketens en door winkelsluitingen. Blokker Holding zette vorig jaar een koerswijziging in die gepaard ging met het sluiten van honderden winkels, het schrappen van bijna 2000 banen en het verkopen van winkelbedrijven als Xenos en Intertoys.

 

Lees ook
Blokker stopt met e-commerce tak en kiest voor omnichannel

 

 

Door zich volledig te richten op slechts één winkelformule, Blokker, denkt het bedrijf beter en sneller te kunnen inspelen op de veranderde wensen van consumenten. Maar Blokker Holding zei dinsdag ook dat de commerciële resultaten vorig jaar tegenvielen. Wel werden in het laatste kwartaal van 2017 de eerste positieve gevolgen van de nieuwe strategie zichtbaar bij Blokker Nederland. Zo neemt daar onder meer het bezoek aan de winkels toe.

De uitvoering van de nieuwe strategie ligt op schema, aldus Blokker Holding ondanks het grootste verlies ooit. De onderneming noemt de financiële basis sterk, onder meer met een kredietlijn van bijna een half miljard euro. De aandeelhouders en de raad van commissarissen bevestigen dan ook het vertrouwen, aldus het concern.

Reageer op dit artikel