nieuws

Zo verovert Picnic Duitsland

Supply chain 1854

Picnic heeft zijn zinnen gezet op Duitsland. Net als in Nederland leunt de online supermarkt op zijn eigenzinnige logistieke aanpak. Wybe Jan Bleeker, supply chain directeur geeft een inkijkje in de logistieke aanpak.

Zo verovert Picnic Duitsland

Als je een land voor je wilt winnen, zal je er aanwezig moeten zijn. Dus dat doet Picnic dus ook. De online supermarkt heeft na Nederland, waar het vorig jaar zo’n 100 miljoen euro omzet behaalde, zijn zinnen gezet op Duitsland. Het stadje Viersen wordt de logistieke uitvalsbasis voor de opmars.

Distributiecentrum

In Viersen heeft Picnic een distributiecentrum betrokken van 8000 vierkante meter. Een eigen dc. Dat verschilt van de aanpak in Nederland. Bij de start in 2015 huurde Picnic een deel van het dc van inkooppartner Boni. Een ander verschil: Picnic kiest in Duitsland niet voor 1 belangrijke inkooppartner, maar koopt in bij meerdere partijen, aldus Wybe Jan Bleeker.

 

 

Lees ook
Picnic ontpopt zich tot logistieke dienstverlener via Wehkamp

 

 

Orderpicken en bezorging

Overeenkomsten zijn er zeker ook met de start in Nederland in 2015. De slanke supply chain wordt doorgetrokken naar onze oosterburen. De manier van orderpicken (handmatig) en distributie (elektrische karretjes die een zogenaamde busronde rijden) blijven gehandhaafd. Picnic rijdt drie keer per week in vaste routes met de busjes in de buurt van de klant. Bezorgkosten zijn er niet.  De pay off van Picnic ‘Laagste prijs – gratis thuis’ moet ook de Duitsers overtuigen van online boodschappen doen. “Daarmee bereiken we alle consumenten.”

 

Lees ook
Picnic wil landelijke dekking met 5 dc’s en 7 hubs

 

Groeiplannen

De groeiambitie van Picnic in Nederland en nu dus Duitsland kan gerealiseerd worden door een kapitaalinjectie. Picnic heeft onlangs 100 miljoen euro groeigeld gekregen. De supermarkt wil in Nederland een landelijke dekking creëren en (ver)bouwt daarom 2 distributiecentra. Het dc in Diemen is recent in gebruik genomen.  Het distributiecentrum in Utrecht (35.000 vierkante meter) moet eind deze maand operationeel zijn. Duitsland is het eerste buitenlandse avontuur. De kans dat het daarbij blijft is klein. Picnic gaf in 2016 al aan Europese expansieplannen te hebben. 

Reageer op dit artikel