nieuws

Beschikbaarheid data is bepalend

Supply chain 3104

Beschikbaarheid data is bepalend
2016 jaaroverzicht logistieke software

Online en cloud zijn vermoedelijk de woorden die in het logistieke nieuws het vaakst zijn genoteerd. In dit 2016-overzicht van logistieke software zullen de termen ook frequent terugkomen. De investeringen in logistieke software zijn toegenomen. Welke ontwikkelingen in 2016 springen eruit en zijn het opsommen waard?

De bol.com’s, de Coolblue’s, de wehkamp’s en de Picnic’s waren oververtegenwoordigd in het nieuws. De e-commerce sector liet een enorme groei zien en dus was ook de noodzaak tot aanpassen of veranderen van bestaande businessmodellen en locaties groot bij deze bedrijven.

Investeren in logistieke software

Wehkamp opende zijn nieuwe distributiecentrum en Logistiek mocht er begin 2016 een kijkje nemen. Hoewel ruim opgezet, denkt wehkamp dat het nieuwe dc binnen enkele jaren alweer te klein is. De logistieke software waarin de retailer investeerde, in dit geval een WMS, is van Knapp.

WMS

Ook CB investeerde in WMS. Een dertig jaar oud hoogbouwmagazijn is aangesloten op Astro WMS van Consafe Logistics. Het logistieke software traject verliep soepel, getuige de opmerking van Peter Coenen, projectmanager bij het bedrijf.

Toch neemt de vraag naar andere vormen van WMS toe. Het is de opkomst van e-fulfilment die andere eisen stelt aan de warehousemanagement software. Niet elk bedrijf vindt een geschikt WMS voor B2C-operaties, bleek tijdens de WMS-dag.

Is een WMS niet geschikt of loopt een project niet naar wens, dan kan dat leiden tot een miljoenenschade. BCC liep hier tegenaan halverwege 2016.

TMS

Last-mile problematiek, meer inzicht in transportstromen en het synchroniseren van data uit diverse delen van de logistieke keten zijn de redenen waarom TMS nog volop in de spotlight staat. Bundeling van data uit diverse bedrijfsactiviteiten en logistieke software is wat logistiek dienstverlener Amerongen Kamphuis ook heeft gedaan binnen het project waarin het bedrijf TMS, WMS en ERP bundelde. Het traject kostte slechts drie maanden tijd. Een andere kijk op de logistieke keten was te bespeuren bij Alcotrans in een project dat werd ondersteund door leverancier Yellowstar.

Data synchroniseren over meerdere vestigingen heen deed ook Bakker Logistiek, in dit geval met Ortec. In het novembernummer van vakblad Logistiek is een reportage te lezen over de strategie achter de investeringen in logistieke software.

De basis van goed werken met transport management software is het kunnen beschikken over goede data. Tijdens ICT & Logistiek presenteerde De Rijke Group hierover, maar het onderwerp kwam ook nadrukkelijk terug tijdens het eerste webinar dat Logistiek.nl en IT-leverancier Kewill in november organiseerden. Meer over het webinar leest u hier, terugkijken kan ook.

ERP

Alles moet uit de cloud en dus ook ERP. Sommige leveranciers passen hun bestaande systemen aan zodat ze vanuit de cloud te benaderen zijn. Andere leveranciers nemen bedrijven over en vergroten zo hun portfolio en een laatste categorie start vanaf scratch met nieuwe ERP-software. Smart Production Solutions omarmde een dergelijk ERP en startte als leverancier van logistieke software voor de Benelux.

Een voorbeeld van een overnemende partij is Oracle. Deze grote ERP-leverancier nam NetSuite over en de laatste wil onder de vleugels van de eerste hard groeien. Voor Oracle biedt de overname van NetSuite een kans om dieper in het mkb binnen te dringen, van start-up tot multinational.

Auping verving al in 2015 zijn ERP-pakket, maar dit bleek slechts een onderdeel van een enorme transformatie. Het in slaap gedutte beddenbedrijf richtte zich op, opende zijn deuren voor nieuwsgierigen (waaronder Logistiek), implementeerde meer logistieke software en haalde en passant ook de Nederlandse Logistiek Prijs 2016 binnen.

Supply chain

De supply chain ontwikkelt zich razendsnel en hetzelfde geldt ook voor supply chain software. De logistieke software die nodig is voor het krijgen van voldoende inzicht in de keten of het snel kunnen inspelen op veranderingen, is niet altijd binnen de hokjes WMS, TMS of ERP te plaatsen. Wel is het voor ondernemers verstandig om zich goed in te lezen in alle veranderingen die plaatsvinden of op het punt staan los te barsten. SCM World deed een poging om vijf lessen te zo duidelijk mogelijk te noteren.

Wie meer wil lezen over hoe de supply chain keten door de opkomst van e-commerce volledig op zijn kop is gezet, doet er goed aan dit artikel eens goed tot zich te nemen.

Maar uiteindelijk komt ook in de supply chain alles neer op het kunnen beschikken over de juiste data. Wie dat voor elkaar heeft, kan ook meer doen met die data. Roy van Aalst schreef er een interessante blog over.

 

Reageer op dit artikel