nieuws

Docdata en PostNL pieken ongekend voor pakjesavond

Supply chain

Docdata en PostNL pieken ongekend voor pakjesavond

Het was gisteravond topdrukte in het dc van Docdata in Waalwijk met acht bestellingen per seconde. Dat had vandaag vanzelfsprekend zijn weerslag op de activiteiten van PostNL.

De pakketbezorgers van PostNL bezorgen voor het eerst een recordaantal van 1 miljoen pakketten. “Omgerekend betekent dit dat we bij ongeveer 1 op de 7 huishoudens in ons land een pakket afleveren”, zegt Gerrit Mastenbroek, algemeen directeur PostNL Pakketten. Gisteravond en vannacht zijn de 1 miljoen pakketten in ongeveer 700 trailers naar een sorteercentrum gebracht, waar ze vanmorgen door de chauffeurs zijn ingeladen. Veel bestelauto’s rijden in deze drukke maand twee ritten op een dag. PostNL verwerkt in de laatste 6 weken van het jaar zo’n 30 tot 35 procent meer pakketten dan in de rest van het jaar. Populaire afzenders op dit moment zijn: Bart Smit, Intertoys en Bol.com.

Massale aandacht voor Sinterklaas

De maandag voor pakjesavond valt voor webwinkel Bol.com uit tot een absoluut piekmoment. Michael Schaeffer van Bol.com vertelde gisteren bij Omroep Brabant, dat alle media-aandacht voor het Sinterklaasfeest er voor heeft gezorgd, dat het feest weer massaal wordt gevierd. Bij Bol.com leidt dat tot – gisteravond rond 21.00 uur – tot een piek van 8 bestellingen per seconde.

Ter vergelijking: Amazon

Voor Bol.com is dit de beste dag tot nu toe met een recordaantal van zo’n 200.000 producten die in het dc van Docdata worden gepickt. Dat is een enorme prestatie, die echter veruit wordt overtroffen door wat Amazon onder andere in Tracy (het nieuwe dc in Californië) verwerkt. Bij deze e-tailer lag vorige week de piek op 426 bestellingen per seconde. Daar huurde het bedrijf maar liefst 80.000 extra mensen voor in, naast de 15.000 Kiva-obots waar Amazon de processen mee heeft gestroomlijnd. Ter vergelijking: normaal werken zo’n vierhonderd mensen in het distributiecentrum van Docdata in Waalwijk. Maandagavond waren dit er duizend, die overigens niet alleen voor Bol.com in de weer zijn.

Tot in de kleine uurtjes doorgaan

In de reportage voor Omroep Brabant vertelt Schaeffer, dat bestellingen die tot 23.00 uur binnen komen al in minder dan een uur tijd naar de gereedstaande vrachtwagen gaan. Hij schat in dat dit tijdens piek gisteravond niet helemaal is gelukt. Er is – net als Sinterklaas gewoon is – tot in de kleine uurtjes arbeid geleverd om alles op de juiste manier te verwerken. De voorbereidingen bij Bol.com en Docdata voor de feestmaand zijn al in februari begonnen.

Creatief en technisch speelgoed

Wat koop Sint dan vooral? Creatief speelgoed volgens Schaeffer, zoals de Xoomy tekenset. Maar ook technisch speelgoed, waaronder drones vliegen de deur van het Waalwijkse dc uit. Maar traditionele bordspellen blijven het ook goed doen. Een nieuwe hit op dat gebied is de Legende van Andor, aldus de marketing directeur van Bol.com.

Reageer op dit artikel