nieuws

Radboudumc wisselt 80.000 stuks linnengoed om

Supply chain

Radboudumc wisselt 80.000 stuks linnengoed om

Afgelopen weekend nam het Radboudumc ziekenhuis in Nijmegen al het ‘oude’ linnengoed in en bracht 80.0000 stuks linnengoed van de nieuwe wasserij Rentex Awe weer in omloop. Woensdag bekeek een groep logistiek professionals de logistieke processen in het ziekenhuis. Verslag met foto’s.

Tien vrachtwagens waren nodig om de 500 rolcontainers aan te voeren met het nieuwe assortiment. Veertien vrachtwagens met oude handdoeken en beddengoed ging terug naar de oude leverancier. “Een ziekenhuis is qua voorraad linnengoed net een spons”, luidt de toelichting van Alex van der Putten, supply chain manager in het academisch ziekenhuis. “Op de verpleegafdelingen worden op veel verschillende locaties voorraad gehouden. Zowel in de centrale linnenkast als op de patiëntenkamers dient voldoende voorraad te zijn. Misgrijpen is geen optie.”

Kantelen van logistieke organisaties

Tijdens de rondleiding in het kader van Logistiek Insight stonden de rolcontainers met nieuw linnengoed al her en der opgesteld. Van der Putten gaf met zijn team een uitvoerige en professionele uitleg van de diverse logistieke activiteiten. Centraal stond de kanteling van de logistieke organisatie, waarin medewerkers niet meer los van elkaar specifieke taken uitvoeren, maar op basis van functie-inhoud groepen zijn gevormd, die onderling werk van elkaar overnemen. De professionaliseringsslag is twee jaar geleden ingezet en heeft geleid tot lagere kosten en een betere dienstverlening. Ook de logistiek van de operatiekamers is nu een verantwoordelijkheid van de supply chain afdeling.

Pilot met RFID technologie

Samen met logistiek dienstverlener CB Logistics werkt Radboudumc aan een pilot met RFID technologie voor de bevoorrading van decentrale voorraden. Medewerkers plaatsen RFID-kaartjes in een speciaal planbord en geven daarmee aan dat aanvulling van de locatie nodig is. CB haalt alle aanvulopdrachten in één keer automatisch binnen en levert de volgende dag de materialen af. De techniek is geleverd door Improvement-IT.

Voorop lopen in zorglogistiek

In combinatie met vier andere ziekenhuizen en zeven leveranciers hebben het Nijmeegse ziekenhuis en CB recent nog een andere pilot over het gebundeld transporteren van zendingen succesvol afgerond. De pilot is nu omgezet als reguliere dienstverlening en moet het totaal aantal vervoersbewegingen fors doen afnemen met maar liefst 75 procent. Een kostenbesparing op transport van 35 procent is realistisch gebleken.
Van der Putten: “We willen als ziekenhuis voorop lopen in de ontwikkeling van innovatieve, duurzame en betaalbare gezondheidszorg. Dit initiatief past daarin, net als andere logistieke vernieuwingen die we hebben ingezet en nog gaan doen.”

 

Logistiek Insight is een serie bijeenkomsten op locatie van Tempo-Team, NDL en Logistiek.nl. Afgelopen woensdag waren ruim zestig deelnemers aanwezig, die een uitgebreide rondleiding kregen langs de diverse aspecten in het logistieke proces. Lees ook het verslag van een eerdere bijeenkomst bij FrieslandCampina.

 

Bekijk hier hoe de RFID pilot in Radboudumc verloopt.

Reageer op dit artikel