nieuws

Groen licht voor diverse innovatieprojecten

Supply chain

Hoog zomer en volop vakantietijd. Maar de logistieke innovatiemolen draait op volle toeren. Diverse nieuwe projecten staan in de startblokken, bestaande projecten gaan een volgende fase in.

Groen licht voor diverse innovatieprojecten

De haven van Den Helder gaat de logistieke hotspot worden op servicelogistiek gebied voor de maritieme sector. Topinstituut Dinalog is hier bij betrokken, net als bij de start en doorstart van acht andere R&D- en demonstratieprojecten. De projectenteller van Dinalog staat nu op ruim 60 nationale en internationale projecten, waar ongeveer 250 partners in participeren

Servicelogistiek in de Kop van Noord-Holland

Nieuw is dus het project MaSelMa (Integrated Maintenance and Service Logistic Concept for Maritime Assets), dat zich richt op de voorspelbaarheid van onderhoud en de service logistieke vraag in de maritieme sector. Penvoerder is Jan Willem Rustenburg van Gordian. Bedrijven als Damen, Imtech, Thales, Alewijnse en PonCat doen mee, samen met het ministerie van Defensie (Marinebedrijf) en de technische universiteiten in Eindhoven en Twente. Specifiek aspect in dit project is dat onderdelen voor de maritieme sector vaak heel lang in opslag liggen. Voor deze specifieke groepen producten zijn nieuwe planmethoden nodig, waarbij de samenwerking tussen de partners in de supply chain cruciaal is.

Andere nieuwe en vernieuwde Dinalog projecten zijn:

 • In Design of LNG Networks om de transportsector duurzamer te maken werken Dinalog en de Rijksuniversiteit Groningen aan oplossingen om LNG-brandstof voor alle transportmodaliteiten beschikbaar te krijgen
 • Concoord gaat over nieuwe methoden om stadsdistributie te analyseren. Het project onderzoekt met simulatie wat de ecologische voetafdruk is die stadsdistributie achterlaat en hoe stedelijke transportconcepten presteren
 • Daipex heeft als doel om computer gegenereerde transportplanningen te produceren, die een betere match met de dagelijkse transportuitvoering hebben
 • SPoT is opgestart om logistieke knooppunten te versterken om synchromodaal transport beter te faciliteren vanuit de mainport Antwerpen via lokale inland terminals naar het Duitse achterland
 • Modal Shift inTotal Logistics gaat een geïntegreerde werkwijze realiseren om de samenwerking tussen verladers, dienstverleners in Bergen op Zoom en de inlandterminal Markiezaat te verbeteren
  Hubways Demonstrator heeft als doel om een IT platform te ontwikkelen, die de sierteelt sector digitaal en logistiek verbindt, waardoor een betere samenwerking mogelijk wordt
 • Het project Supply Chain Finance (SCF) 2.0 gaat over de handelswijzen en instrumentaria, die gebruikt worden om transacties, werkkapitaal en de kosten van supply chains te optimaliseren
 • Het demoproject Expedited Payment, onderdeel van het Supply Chain Finance (SCF)Community, is een initiatief om meer aandacht te genereren voor innovatieve SCF concepten

NWO komt met eigen project duurzaamheid

Partner van Dinalog in het TKI Logistiek, NWO, komt – opmerkelijk genoeg – ook zelf met eigen programma Duurzame Logistiek. De focus ligt op bedrijfsinterne logistiek en op het goederenvervoer met de bijbehorende infrastructuur. Het programma moet kennis genereren die bijdraagt aan de doelstellingen van de Topsector Logistiek, zoals ook Dinalog beoogt. Onderzoekers kunnen een projectvoorstel voor 12 november indienen, gericht op drie aandachtsgebieden:

 • ICT-systemen in de logistieke sector
 • Fysieke infrastructuur
 • Orgware voor de logistieke sector

Onderzoekers moeten namens een consortium een projectvoorstel aanleveren. Een consortium moet bestaan uit universitaire onderzoekers afkomstig uit meerdere disciplines en niet-universitaire partners zoals bedrijven, overheden en maatschappelijke instellingen.

 

Lees ook: Tijd om te oogsten…

Reageer op dit artikel