nieuws

Infor: van ERP-slokop tot hippe softwaremaker

Supply chain

Infor: van ERP-slokop tot hippe softwaremaker

Softwareleverancier Infor, bekend van talloze overnames als die van SSA (Baan) en Lawson, hield vorige week in Orlando zijn jaarcongres. Het presenteerde zich daarbij als een startup uit New York dat wil laten zien dat ERP ook hip kan zijn. De nieuwe productsuite Infor 10x moet dit aantonen.

Met meer dan 70.000 klanten is Infor de derde grootste leverancier van bedrijfssoftware in de wereld. Door talrijke acquisities in het verleden heeft het een gigantisch portfolio aan productlijnen opgebouwd: ERP-systemen voor allerlei sectoren zoals ERP LN (voorheen Baan), Syteline, M3 (voorheen Lawson) maar ook horizontale oplossingen voor onder andere supply chain planning, warehouse management en onderhoudsbeheer (enterprise asset management) .

 

Het bedrijf hield zijn jaarcongres in het gigantische Orange County Convention Center in Orlando. Maar liefst 6.000 klanten en relaties waren er aanwezig om van CEO Charles Phillips en zijn managementteam te horen wat Infor voor al die softwaresystemen in petto heeft. Heel wat, zo bleek tijdens de twee uur durende show waarmee het evenement op maandagochtend van start ging. Onder de noemer Infor 10x werd er een indrukwekkende lijst aan nieuwe producten aangekondigd die zijn in te delen in drie deelgebieden: 1) brancheoplossingen, 2) hippe gebruikersinterfaces in combinatie met social en 3) integratie/cloud.

 

Software voor microverticals

Infor heeft het afgelopen jaar een half miljard dollar besteed aan de ontwikkeling en doorontwikkeling van bedrijfssoftware. “Het grootste deel daarvan hebben we in oplossingen voor microverticals gestoken”, vertelt Phillips. “Software voor specifieke sectoren met specifieke bedrijfsproblemen. Hiervan hebben we inmiddels al 2.151 oplossingen op de plank liggen.”

 

Zijn collega-topmanager, Stephan Scholl, die inmiddels ook het immense podium is beklommen, valt hem bij: “Wij zijn ervan overtuigd dat je als software-aanbieder voor zo specifiek mogelijke problemen standaardsoftware moet ontwikkelen. Een oplossing voor de Food & Beverage-industrie klinkt als een brancheoplossing maar is nog veel te breed voor bijvoorbeeld een bedrijf als Heineken. De functionaliteit die zij nodig hebben is echt totaal anders dan bijvoorbeeld een producent van cruesli. Vroeger lostte je dat op met maatwerk maar die tijd is echt voorbij.”

 

Hippe userinterface

Waar Infor het afgelopen jaar ook massaal in heeft geïnvesteerd zijn nieuwe gebruikersschermen. Het heeft er zelfs een eigen designbureau voor opgericht, Hook & Loop. Een vlot gemonteerd filmpje dat op de huizenhoge schermen onder begeleiding van harde popmuziek wordt afgespeeld laat een kantoor in Manhattan zien waar jonge creatieve mensen, achter witte Apple-computers, de nieuwe schermen zitten te ontwerpen. “We zijn ervan overtuigd dat bedrijfssoftware ook spannend kan zijn en leuk om mee te werken”, zegt Infor-president Duncan Angove. “Om dit te benadrukken hebben we de userinterface binnen Infor 10x een aparte naam gegeven: SoHo.”

Screenshot van het nieuwe product Infor Ming.le

Social business

Wat het gebruik van de Infor-software ook aantrekkelijker moet maken is het social business-product Ming.le. Met een combinatie van Twitter en Facebook-achtige features stelt deze toepassing medewerkers binnen een bedrijf in staat om informatie met elkaar te delen of alerts te ontvangen over zaken die onmiddellijk actie vereisen. Angove: “Het gaat daarbij om de ongestructureerde bedrijfsprocessen die buiten de standaard workflow in ERP vallen. Bijvoorbeeld als er iets afwijkends gebeurt en mensen met elkaar moeten bellen of mailen om het op te lossen. We weten allemaal hoe vaak dit in een bedrijf aan de orde is en hoeveel tijd en energie dit kost. Met dit product denken wij ook die processen efficiënter te maken.”

 

“Baanbrekende” cloud-oplossing

En last but not least is daar de integratietool ION waar inmiddels al een kleine duizend Infor-klanten hun softwaresystemen mee aan elkaar knopen en bedrijfsprocessen modelleren. Ook voor dit product werd in het kader van Infor 10x een belangrijke aankondiging gedaan. Alle (big) data en transacties die via de ION worden afgehandeld worden voortaan automatisch in een soort van clouddatabase geplaatst, de zogenaamde Infor Sky Vault. Door een samenwerkingsverband met Amazon worden deze gegevens via webdiensten beschikbaar gesteld waardoor de gegevens vanaf iedere plek in de wereld beschikbaar zijn. “De mogelijkheden die dit biedt zijn echt enorm. Wij verwachten hiermee een baanbrekend product te hebben geïntroduceerd”, aldus Phillips.

 

Met de oplevering van Infor 10x is Infor van een bedrijf dat concurrenten opslokt definitief veranderd in een ontwikkelaar van op de toekomst gerichte bedrijfssoftware. Betekent dit dat Infor dan helemaal geen overnames meer pleegt en alleen nog maar op haar eigen R&D vaart? Nou dat ook weer niet. Een dag na de openingspresentatie werd er op Inforum alweer één aangekondigd: de overname van TDCI, een leverancier van productconfiguratiesoftware. Charles Phillips en zijn mannen kunnen het kennelijk gewoon nog niet laten …

Reageer op dit artikel